Några funktionärer vid ingången till festivalen.

Den eritreanska kulturfestivalen på Järvafältet fortsätter, men polisen har dragit in tillståndet för dem som protesterar mot arrangemanget. Det meddelade polisen på fredagen.

Polisen skrev i sitt pressmeddelande att med ”anledning av de svåra ordningsproblem som uppstod” under den eritreanska festivalens första dag, har polisen dragit in det ena tillståndet för allmän sammankomst. Polisen menar att det finns risk för fortsatta svåra ordningsproblem.

På fredagsförmiddagen hade festivalen öppnat, men vid lunchtid stod karusellerna fortfarande stilla. På parkeringen fanns enstaka lediga platser, men nya bilar anlände i en jämn takt till fältet.

Annons:

Polisnärvaron var hög

Vakter, som stod längs vägen upp mot Eggeby gård, kontrollerade varje bil och de släppte inte in alla besökare. Media fick inte tillträde, utan var tvungna att stanna utanför festivalområdet, nere vid parkeringen.

Polisnärvaron var hög. Längs vägen, som går under E18, stod polispiketerna på rad, beredda om något skulle hända.

Under festivalens första dag drabbade hundratals samman i ett våldsamt upplopp, bilar och tält sattes i brand och män beväpnade med basebollträn och andra tillhyggen slogs. Drygt 50 personer skadades och 140 avlägsnades från festivalområdet vid Eggeby gård.

En man är gripen misstänkt för mordbrand.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email