En leende man i svart jacka utanför Enbacksskolans entré.

Iman Ehsani slutar på Enbacksskolan efter nio år. En mycket omtyckt och prisbelönt lärare blir istället biträdande rektor på Järva gymnasium, som öppnar i Tensta hösten 2024.
– Jag vill vara med och påverka ungas utveckling och möjligheter. Det ska bli jätteroligt.

Iman Ehsani sökte sig en gång till Enbacksskolan eftersom han ville arbeta på en stabil skola där han skulle kunna driva igenom sina idéer och tankar.
– På Enbacksskolan har man ett mentorssystem och jag hade tur som fick Kenneth Bergman som mentor. Jag kunde lära mig av honom och behövde inte göra så många misstag. Så SO-ämnena har fungerat på Enbacksskolan i snart 40 år; 30 år med Kenneth och nästan tio år med mig.

Annons:

Vi vill fostra samhällsmedvetna ungdomar, som kan göra sina röster hörda

Iman har arbetat fram en pedagogisk modell, som han kallar progress didaktik.
– Jag har velat synliggöra lärandet så att eleverna känner att de äger processen och sätter egna mål. Det är en blandning av teori och praktik.

Han startade SO-verkstan, det var där teorin blev praktik. Idéerna kom från eleverna, och Iman hittade kontakter och rätt kanaler.
– Vi vill fostra samhällsmedvetna ungdomar, som hittar vägar att påverka och kan göra sina röster hörda.

Där kom Nyhetsbyrån Järva in som en del, elever i flera årskurser har medverkat med insändare, krönikor och recensioner i tidningen. En av texterna från Enbacksskolan är en av de mest lästa artiklarna någonsin.

– Vi har inte bara skrivit artiklar i Nyhetsbyrån Järva, utan vi har gjort radio, podcast, haft en youtubekanal. Eleverna har intervjuat makthavare, forskare och många andra. När de kommer till gymnasiet då vet de hur man gör, de vågar, för de har gjort det förut.

Vi ska bli tillräckligt bra för att tävla med de bästa skolorna i innerstan

Iman Ehsani säger att han nästan inte fattar att han fått betalt för det här arbetet.
– Det har varit så roligt, jag skulle kunna göra det gratis.

Men nu ska du sluta som lärare och bli biträdande rektor. Kommer du inte att sakna själva lärarjobbet?

– Jag vill inte vara en biträdande rektor rektor som ägnar mig åt administration. Jag har behörighet att undervisa även på gymnasiet och i början kommer jag säkert att göra det också. Jag har fått ganska stor frihet och känner mig inte bortkopplad från lärandet.

Iman Ehsani har följt Järvaskolans arbete, han vet var han hamnar.
– De har en profil som stämmer med mina värderingar, arbetar nära föräldrar och samhället. Jag ser fram emot att vara med och bygga upp en hållbar och konkurrenskraftig verksamhet. Vi ska bli tillräckligt bra för att tävla med de bästa skolorna i innerstan. Där tror jag att min erfarenhet är viktig, jag känner till elever, har kontakter med både näringsliv och föreningsliv.

I augusti i år slutade även skolans rektor Raija Ikonen, Imans chef under alla år.
– Ja, hon har betytt mycket för mig och min utveckling. Ska man gå någon gång, så är det bäst att gå nu.

Det här klassrummet har varit dörren ut till världen

Samma dag som den här artikeln publiceras kommer Iman ta adjö av sina elever. Han delar upp alla sjuor, åttor och nior i olika grupper och firar stillsamt med dem i SO-verkstan.
– Vi ska bara umgås, prata minnen och bjuda på något gott. Det här klassrummet har varit dörren ut till världen, det känns helt naturligt att avsluta där jag började.

Han känner sig tacksam för sina år på Enbacksskolan och konstaterar att han har en yrkesmässig relation till varenda människa där; lärare, övrig personal och alla elever.
– Tänk, alla niorna, dem har jag följt från första klass. Jag har vuxit som människa här på Enbacksskolan och kan hämta mycket erfarenhet härifrån.

Sista dagen på jobbet, visst känns det sorgligt, medger han, men nu ser han framåt med stora förhoppningar.
– Ja, jag söker mig inte bort från något, utan söker mig till något nytt. Det ska bli så kul.

Kerstin Gustafsson Figueroa

En leende man i svart jacka utanför Enbacksskolans entré.
Print Friendly, PDF & Email