N-ordet är inte bara ett ord, utan n-ordet har en hemsk historia. Här skriver vi om några anledningar till varför man inte ska använda sig av n-ordet.

Människor som inte blivit utsatta för samma saker som mörkhyade genom historien måste verkligen tänka på effekten av att de använder sig av ord som kan såra och diskriminera mörkhyade. Mörkhyade människor har en hemsk historia av att blivit förslavade och behandlade som varor under 341 år.

N-ordet kommer ursprungligen från latin och betyder svart

Annons:

Förr var det inte ett dåligt ord, men det blev det med tiden och ännu mer efter att svarta afrikaner blev slavar. N-ordet kommer ursprungligen från latin och betyder svart. När människor säger n-ordet blir det nedvärderande och fel.

Under alla åren som de blev slavar, blev de tagna och sålda, de fick plocka bomull. Om det inte tog hem tillräckligt med bomull så skulle de vara tvungna att hämta två gånger så mycket nästa dag. N-ordet är ett ord som afrikaner/ afro- amerikaner och afro-latinos blir kallade för att de är svarta. Över tolv och en halv miljon afrikaner blev tagna från sina hem och fraktade med skepp till Amerika. En resa som två miljoner av dem inte klarade.

N-ordet är inte bara ett ord

När någon säger att n- ordet gör det ont, för att det är inte bara ett ord. Vi tror aldrig den människa som säger så kommer att förstå hur det var att bli behandlad som ingenting. Det minsta som samhället kan göra är att lära ut historien och varför ordet inte borde användas. 

Det är inte bra att säga n-ordet för då normaliserad man det. Det används i sånger, vilket inte är bra för att då blir det mer öppet att säga n-ordet. Om du inte är svart så är det dåligt och dumt att sjunga/säga n-ordet. 

Varför säger svarta människor n-ordet?

Varför säger svarta människor n-ordet? För att de vill ta tillbaka ordet, ta tillbaka makten ifrån de vita människorna. 

Martin Luther King, Malcom X, Harriet Tubman, Rosa Parks, Abraham Lincoln. De kämpade inte för svartas rättigheter för att vita människor ska fortsätta kalla svarta människor för n-ordet. De riskerade inte sina liv för att svarta och vita människor ska behandlas olika. Men det sorgliga är att det fortfarande händer. 

Vi tycker att alla ska sluta säga det. Men människor fortsätter att säga det och jag tror att det beror på att de inte förstår sig på historien bakom ordet. Däremot kan vi alla i samhället ändra på vad ordet betyder så att det inte är något negativt. Vi ska göra det i skolorna och börja prata om n-ordet så att vet. Om vi börjar med det i en ung ålder så kommer det att bli bättre i framtiden.  

Det kommer nog alltid finnas personer, som kommer att säga n- ordet. Men om man lär sig historien och att inte bry sig blir det inte lika farligt.  

Ilyas Mohamed och Rayan Mohamoud
tillsammans med två elever till i åk 7.

Nyhetsbyrån Järva och Enbacksskolan har ett samarbete och det här är den första artikeln som är skriven av eleverna i Enbacksskolan i Tensta. 

Print Friendly, PDF & Email
Annons: