I Sverige har vi Allemansrätten vilket innebär att vi kan plocka bär och svamp i allmän skog och mark. Många känner till blåbär, lingon och kantareller men det finns mycket mer att äta.

I Järva finns gott om skogs- och ängsmark där du kan hitta ätbara växter. Nässlor och kirskål kan användas ungefär som spenat. Blåbärsblad och tallbarr blir gott te. Hittar du almskott kan de blandas i sallad.

Självaste maskrosen har massor av användningsområden. Hela växten är ätlig – från rot till blad och blomma. Den är inte omtyckt av de som har trädgård eller sköter parkanläggningar men för de som tycker om att äta det naturen bjuder på är den uppskattad. Maskrosen är lätt att plocka och finns säkert nära där du bor.

De innehåller mycket bitterämnen, men blad kan först läggas i vatten i ca 30 min för att dra ut en del av det bittra. Bladen kan med fördel användas i sallader, pesto och i en smoothie. Maskrosblad innehåller mer järn och protein än spenat! Rötterna kan användas som utfyllnad i gratänger, biffar, pajer, rårakor etc. Roten är dock mycket besk och bör därför kokas av, helst ett par gånger, innan anrättning.  Knopparna är delikatesser när de steks i smör och njuts med lite flingsalt på. Det går till och med att göra vin av maskrosor.

Här kan du se ett recept på maskrosmarmelad som vi hämtat från receptsidan Kokaihop:

10 Portioner

  • 5 dl maskrosblommor (endast de gula kronbladen)
  • 5 dl vatten
  • 3 dl syltsocker
  • 1 st lime
  • 1 st citron

Dra loss de gula kronbladen på maskrosen, lägg dessa i en rostfri rymlig skål. Skala limen och citronen med en potatisskalare, skär skalet i tunna strimlor och lägg åt sidan. Skär limen och citronen i skivor, lägg i skålen med maskrosblommor. Koka vatten och slå på maskrosblommorna och citrusen, låt stå och dra ca 30 minuter.

Sila av och häll vätskan i en rymlig kastrull. Tillsätt socker och citrusskalet, låt koka upp och sjud sedan i ca 15 minuter. Skumma väl och häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar, låt svalna och ställ kallt. Servera maskrosmarmeladen till ett par rostade brödskivor, till ost och kex eller använd till bakning.

Monica Jansson
Print Friendly, PDF & Email