bad vid en somrig skärgårdsstrand
Foto: Dine Malmsten

Föreningen Geesgud hyr under veckan en stuga på en ö i skärgården utanför Nynäshamn. De skickade några digitala vykort till Nyhetsbyrån Järva, så vi kontaktade dem för att höra mer om deras äventyr.

Från den 2 juli till nu på söndag den 9 juli befinner sig Geesgud förening på Nåttarö i Stockholms södra skärgård. Uppåt 50-60 föräldrar och barn har anslutit i omgångar för att göra dagsutflykter till stugan som föreningen hyr.

barn doppar fötter i kallt havsvatten vid en strand och två kvinnor tittar på

Med utgångspunkt från stugan har några badat i det kalla havsvattnet, klättrat i träd, ätit medhavd matsäck på Storsand och några barn har utforskat Drottninggrottan, som fått sitt namn efter drottning Maria Eleonora (1599-1655). Enligt sägnen ska hon ha sökt skydd där medan hon flydde undan hovet och regeringen efter att hennes make Gustav II Adolf hade dött.

Annons:

– Idén är att Geesgud hyr en sexbädsstuga för att ha en fast punkt, till exempel om det regnar, för dagsutflykter. Bara en person har övernattat. Man har gått ned till stranden, åkt båt och så vidare. Sedan är det ju en trevlig resa hit. Ungarna tycker att det är jättekul, säger Dine Malmsten per telefon.

På 1950-talet förvärvades flera skärgårdsöar, däribland Nåttarö, av Stockholm stad för att erbjuda fler innerstadsbor möjlighet till vistelse i Stockholms skärgård. Sedan 1998 förvaltas ön med dess naturreservat av Skärgårdsstiftelsen. 

För att ta sig till Nåttarö tar man pendeln till Nynäshamn och sedan båt (med Waxholmsbolaget) cirka 30 minuter.

David Johansson
Bilder: Dine Malmsten

Print Friendly, PDF & Email