Bildmontage: Nyhetsbyrån Järva/Programhandling Skatepark Tenstadalen

Nyhetsbyrån Järva har tidigare berättat att Tenstadalen ska få en egen skatepark. Genom medborgarförslag ligger Hjulstabon Axel Lindquist, 28, bakom att parken förverkligas med byggstart våren 2024. Att skatekulturen inte är så utbredd här bekymrar honom inte.

Strax norr om Spånga IP, mot Hjulstahållet, ligger det som tidigare var en fotbollsplan och där den nya skateparken ska ligga. Sedan en tid tillbaka har planen asfalterats och gjorts tillgänglig som provisorisk skatepark med hemmasnickrade hinder. Det är här Nyhetsbyrån Järva träffar Axel Lindquist, skateboardåkaren som till vardags studerar på Stockholms universitets PPE-program i filosofi, ekonomi och politik.
– Jag flyttade till Hjulsta för två år sedan och skickade in ett medborgarförslag direkt om att bygga en träramp, men då svarade de att den här ytan inte användes. Efter att de hade rustat upp grillplatser och så i närheten asfalterade de ytan och hörde sedan av sig, säger han glatt.

Han fick veta att dialogprocesser mellan Trafikkontoret, stadsdelsförvaltningen och olika konsulter skulle ta fram förslag på utformning av parken med synpunkter från ett par lokala referensgrupper.
– Jag har skejtat hela mitt liv och jobbar med det ganska mycket. Så jag var supernoga och lite på hugget att få vara med, för det finns så dåliga exempel, säger han.

Annons:
Annons:

Designen är inte förankrad i någon lokal åkare

Han syftar på Kista skatepark, nära lekparken Trudelutten, som inte många känner till och få verkar använda.
– När jag växte upp fanns en skatepark i plast i Kista som faktiskt aktiverades med event så att folk åkte dit. Betongparken nu är det ingen som vet om.

Han förklarar att designen inte är förankrad i någon lokal åkare och inte aktiverad alls.

Ett annat ”skräckexempel” är Högdalens skatepark. Den används flitigt, men den mest använda ytan är den plana marken längst ned och en träramp bredvid. Det är ett bevis på skrytbygge som blir slöseri med pengar, menar Axel.
– Bygg en park som är rolig för de mest skillade – men också mest åkglada – så kommer nybörjare att vilja skejta!

ung man tittar mot asfaltsplan som ska bli skatepark
Skateparken i dag.
Illustration från Skatepark Tenstadalens programhandling.

Parken i Tenstadalen kommer enligt de ritningar som finns tillgängliga att vara kreativt utformad. Det kommer till exempel att vara möjligt att ta fart i backen från Solhem ned in i parken genom en entré på hörnet där det i dag är stängsel. En del av stängslen kommer dessutom att återbrukas och kläs med klätterväxter och om budgeten räcker till finns förslag på en miniramp med tak. Enligt Axel kommer ”alla väggar” att kunna användas för åkning och i Stockholm växers projektbeskrivning kommer det att finnas ramper med olika höjd och coping (stålrör) på kanterna i olika nivåer. I mitten av parken blir det rails (räcken), bumps (gupp) och en box.

Varför slösa pengar på sanering?

Diskussionerna mellan referensgrupper, konsulter och tjänstemän under planeringen har dock inte varit friktionsfri. Framför allt handlar det om tycke och smak, men Axel upplever att en del tjänstemän haft för fyrkantiga svar på vad som är möjligt. Och att de oroar sig i onödan för vad folk ska tycka.
– Vi måste ha det fritt, gör hela parken till en laglig vägg. Låt folk måla! Varför slösa pengar på sanering?

Hans argument är att det ändå inte skadar betongen med målning, det har han tagit reda på. Dessutom finns inga grannar i den direkta närheten som skulle störas av evenemang och ljud. Området skulle kunna bli en trygg och hängvänlig ”oas” med sittplatser, grillplatser och växter som gör att fler stannar på platsen.

Att det inte finns en utbredd skatekultur i Järva ser han inte som ett problem.
– Det är bara att det inte har funnits någon efterfrågan, men det finns ju en park i Kista och det är talande att den inte används.

Skatenation, som ordnar nybörjarkurser i skate för unga och som Axel är engagerad i, drogs igång av Fryshuset som ett projekt för social integration och är ett exempel på att folk är nyfikna att pröva på skateboard. De finns i Järva sedan hösten 2022.
– Skatenation och Skateistan är exempel på att skateboard brukar tilltala folk om de får en ärlig chans att testa.

Skateboard faller mellan stolarna på ett bra sätt

I Afghanistan, som han också nämner, kan till exempel även kvinnor åka skateboard eftersom det inte räknas som en sport.
– Skateboard faller mellan stolarna på ett bra sätt, säger han.

Även om parken i Tenstadalen kommer att bestå mest av betong blir det ”en flowig park” där man kan åka i olika riktningar och oberoende av tidigare erfarenhet.
– Det finns inte riktigt något liknande i Stockholm, med inspiration från hela världen. Är parken tillräckligt bra så åker folk dit, säger han och nämner Skarpnäck som exempel.

Enligt tidplanen ska skateparken i Tenstadalen börja byggas våren 2024 och beräknas vara klar vår/sommar 2025.

Axel om att skriva medborgarförslag:

Varför?
– Man bör skicka medborgarförslag därför att det är gratis, och har man tur så får man igenom sitt förslag. Det är en fantastisk känsla att få sätta sina demokratiska rättigheter i praktik och se hur staden faktiskt är allas och vår att dela på. Vi är alla staden, och vill folk ha en skatepark så vill staden ha en skatepark.

Hur?
– Jag sökte på medborgarförslag i Spånga och hittade en mejladress. Ta dig den tiden och skriv upp alla dina frågor och ta med dig dem till medborgarkontoret. Det finns andra saker som man kan få reda på där också, som gratis lunch på söndagar eller gratiskurs i skate genom Skatenation.

Här kan du läsa mer om vad ett medborgarförslag är och hur du kan skriva ett eget.

David Johansson

Illustration från Skatepark Tenstadalens programhandling.
Print Friendly, PDF & Email