barn och en vuxen går genom tallskog
Besök på Nåttarö. Bild: Dine Malmsten

Geesguds verksamhet förra året hade varit så omfattande att trots styrelsens långa redogörelse glömdes en hel del aktiviteter bort och andra fick påminna om dessa. 180 barn i Järva deltog i utflykter till skärgården och många unga var med i aktiviteter under höstlovet och fester och firande för de yngsta.

Verksamheten kostar förstås, men minimalt, och detta tack vare de många mammornas ideella arbete. För det här årets planerade verksamhet finns 84 000 kronor. En kampanj att skaffa fler betalande medlemmar förbereds. Märk att pappor får vara med i föreningen.

Annons:

Läxhjälp finns varje söndag från 15. 00

I kommande aktiviteter får unga testa instrument och göra musik, delta i samtalsgrupper för dels unga tjejer, dels unga killar, plus en massa spännande sommaraktiviteter i Järva och i skärgården. Läxhjälp finns varje söndag från 15. 00 i Hyresgästföreningens lokaler i Tensta, Risingplan 28. Vuxna är välkomna att hjälpa till.

Allt fler organisationer stöttar Geesgud. I Tensta har föreningen tagit på sej att förmedla 30 odlingslådor. Barn- och vuxengrupper, precis som enskilda och grannar, alla kan anmäla sitt intresse till föreningen!

Syftet med aktiviteterna är givet. Som i alla samhällen hänger unga ute på kvällarna, ofta uttråkade i brist på aktiviteter. Kanske kommer någon dum idé upp? Alltså är det viktigt att låta unga testa olika aktiviteter för att de tidigt ska skaffa sig intressen.

Varför kan ingen idrottsförening ordna simskola?

Simma, åka skidor och skridskor är sånt de flesta barn kunnat testa. I vinter gick det bra att pröva på att åka skidor och skridskor. Men hur är det med simträningen? Mammorna är arga och besvikna på hur på svårt det blivit med ordnad simträning. Bello Ali förklarar:
”Jag lärde mig simma som vuxen. I områden där inga sjöar finns lär man sig inte simma. I Sverige är det fullt av sjöar och badplatser. Barn måste kunna simma. Gå i simskola har alltid varit gratis eller nästan, säger man. Varför fungerar det inte så här i Järva? Varför kan ingen idrottsförening ordna simskola? Varför vill några politiker försvåra simträningen med att stoppa mammor från att ha eget kvinnosim?

Nattvandringen fortsätter förstås varje lördagskväll och utgår från före detta medborgarkontoret 19.00. Omvalda ordförande Ayan Mohamed berättar:
”Alla unga som vi möter ute visar stor respekt för oss. Dom kommer fram och vi brukar prata i 10-15 minuter. Dom gillar att berätta. Vuxna stannar till och också pratar med unga. Polisen kommer ibland förbi och hejar. Från andra delar av stan kommer människor vill följa med, också journalister och lokala politiker.”

Mammagrupper som bildas i allt fler städer, är de snart en riksorganisation?

Karl-Gustav Köhler, medlem i Geesgud

Print Friendly, PDF & Email