Det känns nästan lite dystopiskt, som i en amerikansk end-of-civilization-serie, att vandra runt i Kista Galleria nuförtiden. Snudd på var femte butik skyltar om stundande stängning, flytt eller har gigantiska täckande klistermärken på fönstren.

Vid ett besök på Coop passar jag på att fråga om ryktet stämmer att de också ska stänga.
– Jag och en annan är från en bemanningsfirma, så jag vet inte exakt, men jag har hört att det går jättedåligt för butiken, säger en i personalen.

Annons:
Annons:

Hemmakväll har inte stängt, men lokalen är tömd på varor

Bara den senaste månaden har etablerade företag som ÖoB City och Akademibokhandeln meddelat att de stänger sina butiker i gallerian. Akademibokhandeln delvis på grund av dålig besöksstatistik sedan pandemin, ÖoB City av oklar anledning eftersom deras kundtjänst ej återkommit med någon som kan svara på frågor. Godisbutiken Hemmakväll har inte stängt, men lokalen är tömd på varor och skyltar på fönstret beskriver att de har tillfälligt stängt på grund av reparation (en vattenläcka enligt deras hemsida).

När Nyhetsbyrån Järva kontaktade Citycon, som äger gallerian, tidigare i april svarade fastighetschefen Jesper Holmström följande. ”Vi planerar att fylla våra vakanta lokaler inom kort med eftertraktade och välkända butiker som kommer stärka Kista Gallerias position som mötes- och handelsplats.”

Fast vem ska se det lönsamt att finnas i gallerian om inte ens etablerade kedjor stannar?

Läktaren i Kista bibliotek är fullsatt nästan hela tiden

Längre in i gallerian denna fredagskväll står Farhang förening värd för öppningen av Sufi Dans Festival. Det är andra året i rad som festivalen arrangeras och pågår i tre dagar. Temat är sufism, islamisk mysticism. Läktaren vid scenen i Kista bibliotek är fullsatt nästan hela tiden då författaren Ashk Dahlén, koreografen Ziya Azazi och musikern Yinon Muallem föreläser på vardera 30 minuter. Festivalen fortsätter på lördagskvällen med dervish-dansföreställning på Aliasteatern och en dansworkshop i Studio Bee, Sundbyberg, på söndag.

Yinon Muallem spelar oud.

Kanske är det inte så konstigt att kostnadsfria kulturevenemang lockar mer folk än shopping i dessa tider? Om galleriorna ska behålla sin attraktionskraft som mötes- och handelsplatser även på sikt är det däremot hög tid att tänka än mer utanför boxen.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email