Både ÖoB Citys och Akademibokhandelns butiker i Kista Galleria upphör. Enligt Citycon, som äger gallerian, planeras de att ersättas med andra verksamheter inom kort.

Häromveckan kunde förbipasserande i Kista Galleria se hur kön till ÖoB Citys utförsäljning ringlade lång och att det under påskhelgen satt skyltar med budskapet ”Butiken är tills vidare stängd” på det nedfällda butiksgallret. Rent officiellt upphör butiken dock den 30 april. I dag, fredag, är det däremot sista försäljningsdag i Akademibokhandeln i gallerian. Nyhetsbyrån Järva kontaktade några av de ansvariga för att ta reda på vad som händer.

porträtt på man i kavaj och skjorta
Jesper Holmström. Bild: Martin Källqvist

Nye fastighetschefen Jesper Holmström är för tillfället anträffbar per mejl och kommenterar situationen enligt följande:
”Som kommersiell fastighetsägare förstår vi att det dyker upp frågor när butiker såsom ÖoB och Akademibokhandeln väljer att stänga och lämna Kista Galleria, och vi tycker självfallet att det är tråkigt. Idag förändras konsumtionsbeteendet fort och med anledning av detta så väljer en del hyresgäster att mer aktivt se över hela sitt butiksnät på en generell basis. Vi som fastighetsägare vill såklart att välkända butiker ska finnas i Kista Galleria men tyvärr så väljer vissa hyresgäster att lämna. Det finns många parametrar som bidrar till det och det är oftast beslut som vi fastighetsägare inte kan påverka.”

Annons:

Vi planerar att fylla våra vakanta lokaler inom kort

I ett pressmeddelande från den 5 april skriver Citycon bland annat om nya ”spännande planer” för gallerian, vilket Jesper Holmström kommenterar i samma mejl:
”Framöver har vi stora och spännande planer för Kista Galleria. Främst det utvecklingsprojekt som idag är i ett detaljplaneskede, men vi har även ett flertal potentiella nya hyresgäster som är intresserade av att etablera sig hos oss. Vi planerar att fylla våra vakanta lokaler inom kort med eftertraktade och välkända butiker som kommer stärka Kista Gallerias position som mötes- och handelsplats. Mitt team och jag jobbar stenhårt dagligen för att se till att Kista Galleria upplevs som ett attraktivt centrum både för besökare och hyresgäster.”

Enligt personal på Akademibokhandeln verkar det inte vara någon särskild orsak utöver dålig lönsamhet att butiken upphör.

Hur kommer det sig att ni på Akademibokhandeln i Kista Galleria stänger?
– Vikande besökssiffror och att det kostar mycket med öppettiderna. Det har blivit mindre besökare för oss i butiken sedan pandemin. Jag har inte hört att det är någonting annat, säger butikschefen Helena Örnsjö per telefon.

Det är såklart tråkigt att butiken upphör

Vad händer med er i personalen nu?
– Vi har fått andra tjänster inom företaget, så det är bra, men det är såklart tråkigt att butiken upphör.

I dag är ju sista försäljningsdagen. Hur länge håller ni öppet?
– Till klockan 20, säger Helena.

Vi har även sökt ÖoB för kommentar på stängningen av deras butik. Via Citycon får vi veta att butiken upphör den 30 april.

David Johansson, Anna Nygård

Skylt på ÖoB Citys galler under påskhelgen. Butiken är fortfarande öppen men upphör den 30 april.
Print Friendly, PDF & Email
Annons: