pojke formar en huvudkrona av lera


I veckan har omkring 25 barn per tillfälle lärt sig måla, trycka grafiskt och skapa keramik på Husby gård. Det är Husby konst- och hantverksförening som ordnat det populära Art Camp från måndag till fredag.

I ett av rummen sitter ett tiotal barn och formar lerfigurer och prydnadsobjekt under guidning av pedagogen Kerstin ”Piglet” Wikström. Hon har varit här som personal för Art Camp i flera år och håller tillsammans med två andra ledare i de kreativa verkstäderna för veckan.
– Vi har inte gjort någon direkt marknadsföring. Art Camp har funnits i många år, men vi får hjälp att sprida ordet av stadsdelsförvaltningen, säger hon.

Kerstin ”Piglet” Wikström tillsammans med några av deltagarna.

Hon berättar att det är en omtyckt verksamhet och att de fått se många gamla deltagare växa upp genom åren.

Annons:

I rummet innanför keramikverkstaden pågår något slags grafikskapande.
– Vi kan bara vara åtta deltagare här, så ni som kom nyss kanske kan se om det finns mer plats i de andra rummen, säger ledaren Arash Sajadi Jamei.

Runt det kvadratformade ritbordet sitter några barn och lyssnar till Arash instruktioner i torrnålstryck. De har blyertspennor och vita papper till hands. Processen ser ganska komplicerad ut, med flera olika moment. Först komma på och teckna ett passande motiv, sedan stansa ut det på en särskild genomskinlig plastskiva med hjälp av torrnål och därefter täcka skivan med svart färg. Innan själva motivet är färdigt att tryckas behöver en del färg gnuggas bort från skivan med hjälp av tidningspapper. Sedan följer själva tryckandet med manuell tryckpress.

Arash Sajadi Jamei instruerar i torrnålstryck.

I ateljén allra lägst in står Mina Dastanian och assisterar ett par barn bland akrylfärger och stafflier. Hon har jobbat med Art Camp i en termin och visar färgglada motiv som några av barnen gjort.
– I går var det fullt med barn här, men i dag är de flesta i de andra rummen, säger hon.

Art Camp är en återkommande lovaktivitet på Husby gård och som är möjlig tack vare att Husby konst- och hantverksförening beviljats bidrag under IOP (Idéburet offentligt partnerskap) med Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning. Förutom Art Camp ingår även konstakuten, som är det senaste tillskottet, med en slags uppsökande konstverksamhet för unga i närområdet. Art Camp är från 9 år och deltagandet är kostnadsfritt.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email
Annons: