Polisens förundersökning om grovt olaga hot, som inleddes efter att hot riktats mot skolor i nordvästra Stockholm på TikTok, har lagts ner. Skolor och förskolor i Järva har öppet som vanligt.

Enligt Polisens presstalesperson Carina Skagerlind fick Polisen under måndagen information gällande hot som spridits på sociala medier riktat mot fyra skolor i västerort. Därför inleddes en förundersökning om grovt olaga hot, men nu har förundersökningen lagts ner.
– Det är svårt att arbeta vidare med utredningen under de förutsättningar vi har, säger Carina Skagerlind.

Polisen har pratat med några enstaka personer som tagit del av videoklippet, men uppgifterna som kommit in till dem är väldigt svårtolkade.
– Vi har själva inte sett videon, men förundersökningen kan när som helst återupptas. Det är viktigt att de som sett, hört eller vet något kontaktar Polisen och berättar.

Annons:

Nyhetsbyrån Järva har hört att hotet innehöll vapen och högerextrema symboler.
– Ja, innehållet du beskriver är det som många uppgiftslämnare har berättat för oss.

Polisens presstalesperson vill inte uttala sig om något hot kvarstår.
– Generellt sätt talar Polisen aldrig om hotbilder, men denna typ av ryktesspridning skapar naturligtvis otrygghet och rädsla.

Skolan har öppet som vanligt, men ytterdörrarna kommer fortfarande vara låsta

Föräldrarna i Hjulsta grundskola har fått information från skolledningen att skolan har öppet som vanligt. Ytterdörrarna kommer fortfarande vara låsta, men eleverna kommer att kunna ha rast ute. Fler vuxna kommer att vara ute bland eleverna och vara extra vaksamma de kommande dagarna. ”Vi på skolan är fortsatt uppmärksamma på hur alla elever mår och vi har elevhälsopersonal och andra vuxna som kan prata med de elever som vill.”

Stadsdelsförvaltningen informerade skriftligen vårdnadshavare med barn i Järvas förskolor att även förskolorna, som ligger nära de hotade skolorna, inrymdes under måndagen. Inrymning betyder att alla ytterdörrar är låsta och att barn och vuxna stannar inomhus.

Stadsdelsförvaltningen skriver att det inte finns någon bedömning i nuläget som talar för att skolorna rekommenderas att hålla stängt. ”Stadsförvaltningen har nära dialog med Polisen och både skolor och förskolor är öppna som vanligt.”

Suleiman Ibrahim
Anna Nygård

Texten har uppdaterats.

Print Friendly, PDF & Email