barn som håller blommor och ett diplom för läsfrämjandepriset Läsplogen
Några av de vinnande eleverna i Hjulsta grundskolas förskoleklass.

Läsfrämjarpriset Läsplogen 2023 går till förskoleklassen i Hjulsta grundskola och ett par sjätteklassare på Enbacksskolan. Vinnarna tillkännagavs på torsdagen vid en prisutdelning på respektive skola.

Några klasser och pedagoger hade samlats på Hjulsta grundskolas skolgård kring lunchtid på torsdagen för att höra vem som tar hem det läsfrämjande priset Läsplogen 2023. Priset delas för tredje året ut för att få fler i Tenstas grundskolor att läsa. Förskoleklassen i Hjulsta grundskola får 1000 kronor ”för ett teamarbete utöver det vanliga” efter att de besökt en annan förskola där de läst högt och samtidigt spelat improvisationsteater till.

Jurymedlemmarna Bengt-Erik Engholm och Yonis Egag.

I Enbacksskolan tilldelas Lilia Mia Anouti och en annan elev i sjätte klass 4000 kronor för sin högläsning, skapandet och utdelandet av miniböcker för elever i årskurs 1.
På prisutdelningen vid Hjulsta grundskola fanns två av juryns medlemmar på plats; familjebehandlaren och fotbollsspelaren Yonis Egag och författaren Bengt-Erik Engholm. Förutom ett diplom för utmärkelsen fick de vinnande eleverna i förskoleklassen varsin tulpan och en goodiebag.
– Initiativet ska komma från barnen. I förskoleklassens fall gick det ut på att läsa och dramatisera samtidigt, men jag tycker också att de läsinspirerar varandra, säger Bengt-Erik.

Annons:
Annons:

Läsplogen delas ut av den ideella föreningen Textpiloterna och är ett tidsbegränsat projekt under fem års tid. Syftet med priset är att elever i grundskoleåldern på ett kreativt sätt ska uppmuntra andra elever till läsning. Priset brukar tillkännages i anslutning till Världsbokdagen den 23 april.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email