Bland 75 elever från Tenstas kommunala grundskolor har idag fyra vinnare av läsfrämjarpriset Läsplogen utsetts. Pristagarna är Noor Pasafkand och Aisha Mohamed Abdulkadir på Hjulsta grundskola och Yusra Imam och Mikal Brhane Okbay på Enbacksskolan. 

På Hjulsta grundskola kom prisutdelningen som en överraskning på förmiddagsrasten och den största överraskningen fick fjärdeklassarna Noor Pasafkand och Aisha Mohamed Abdulkadir.
– Jag är helt överlycklig, svarade Noor på frågan om hur det känns att vinna Läsplogen.

De har läst högt för yngre barn på rasterna

Annons:

Syftet med priset är att uppmuntra elever att använda sin kreativitet för att få fler barn i Tensta att läsa. Aisha och Noor har gjort det genom att tillverka affischer med boktips och dela ut bokmärken till elever som har läst deras utvalda böcker. Dessutom har de haft högläsning för yngre elever på skolan.

Yusra Imam och Mikal Brhane Okbay som går i femman på Enbacksskolan får priset för att de föreslagit lästips för olika årskurser, gjort en egen skyltning i skolbiblioteket, tillverkat egna böcker och affischer, arrangerat en tipsrunda och läst högt för yngre barn på rasterna.

Prissumman på 5000 kronor fördelas mellan de fyra vinnarna där eleverna i Hjulsta grundskola får 1000 kronor var och Enbacksskolans pristagare får 1500 var. Noor Pasafkand och Aisha Mohamed Abdulkadir tänker båda att de ska använda en del av prispengarna för att hjälpa andra som har de svårt.
– Jag skicka pengar till ett barnsjukhus, säger Aisha. 

Vissa tänker att man kan kolla på filmer i stället för att läsa böcker

Läsplogen är ett pris för läsfrämjande i Tenstas kommunala grundskolor som delas ut av den ideella föreningen Textpiloterna. 2022 års jury bestod av författaren Bengt-Erik Engholm, läraren Katarina Lycken Rüter och studenten Akrem Hashim som även är ordförande i BK Bussenhus. 

– Jag blev jätteglad när jag fick frågan om att sitta i juryn. Vi har länge haft planer på att starta upp bokcirklar för ungdomar i området. Vissa tänker att man kan kolla på filmer i stället för att läsa böcker, men läsning är jätteviktigt. Du får större ordförråd, kreativitet och läsförståelse som längre fram om du ska studera.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Annons: