Solen sken och 29 dagars fasta var över. Tusentals kom till Rinkeby bollplan imorse för att be tillsammans.
– Nu är det fest, idag samlas hela familjen, sade Amran Jusuf, som var där med sina närmaste.

Amran, som många känner som Kos, är den som lagar maten när det är brunch i Rinkeby Folkets Hus. Idag är det hon som står för matlagningen till hela familjen.
– Vi blir kanske femton personer, och vi är en ”liten” familj. Barnen får presenter och det är fest hela helgen.

Rinkeby bollplan räckte inte till.

Inte bara i byn, utan miljarder muslimer världen över firar idag den stora högtiden eid al-fitr. Redan klockan 08.00 började första bönen. Bollplanen fylldes snabbt och vid bönen klockan nio fick inte alla plats. Då rullade de helt enkelt ut sina bönemattor utanför stängslet och bad där.

Annons:
Pappa Lamin med Maimuma och Saikou

Alla är finklädda, barnen ser ut som prinsar och prinsessor. Killarna har lämnat sina hoodies hemma, och tagit på sig långa fina skjortor. Även många män bär huvudbeklädnad denna dag, de finns i olika varianter lite beroende på var de har sina rötter. En del bär turban, några fez och andra har det vi brukar kalla ”palestinasjal”, men som är en traditionell huvudbonad i hela Mellanöstern.

Bönen genomfördes lugnt och fint, disciplinerat köade alla för att komma in på bollplanen och sedan för att komma därifrån. Inga poliser i sikte, i alla fall inte i uniform. Stadsdelens säkerhetsansvarige satt på berget bakom Rinkebyskolan och hade god uppsikt. Den före detta medborgarvärden Hagi Farah stod också strategiskt placerad nedanför Nybykroken och hade koll på läget.

Alla var glada, hälsade på varandra, vänner träffas, kramas och önskar varandra glad eid, välsignad helg.

– Det är en glädjens dag och årets höjdpunkt, sade Iman Elmi, som var där min sina barn Hawa-lul och Hamza Mohamed.
Många tar ledigt den här dagen, andra går till skolan eller jobbet efter bönen. Iman Elmi gick till sitt arbete på Familjehuset i Rinkeby.
– Ja, men ikväll är det fest och den fortsätter hela helgen. Nu är det all-in!

Kerstin Gustafsson Figueroa

Hawa-lul, Iman och Hamza.
Print Friendly, PDF & Email
Annons: