Tjejer som pluggar matte.

Tre föreningar i Järva har blivit återbetalningsskyldiga för bidrag till läxhjälp 2022. Det gäller en förening i Rinkeby och två i Tensta som tillsammans ska betala tillbaka drygt 1,2 miljoner till staten.

Två av föreningarna som har sökt 133 000 respektive 875 360 kronor ska betala tillbaka hela beloppet. Den tredje har sökt 225 000 kronor och får bara behålla 12 818. Att ideella föreningar behöver betala tillbaka så mycket pengar från sökta statsbidrag är ovanligt, enligt Skolverket, som menar att det tyder på att verksamheten har stora brister. 

Nyhetsbyrån Järva har pratat med en representant för en av föreningarna som säger att de har överklagat beslutet och väntar på prövning i förvaltningsrätten.
– De har gjort fel. De säger att vi har köpt playstation, men det stämmer inte. Vi har betalat arbetsgivaravgift och skatt. De är bara ute efter att sätta dit oss.

Annons:
Annons:

Skolverket å sin sida menar att föreningen har manipulerat kvitton för att få det att se ut som att de köpt en dator till läxhjälpen.

– Eftersom vi såg att föreningen medvetet försökt fuska till sig bidrag på det här sättet skapar det en så pass stor förtroendeskada att de får betala tillbaka hela summan som beviljades för 2022, 133 000 kronor, säger Sofie Lundkvist, beslutsfattare och enhetschef på Skolverket till Mitti.

Ytterligare en av de tre föreningarna har överklagat beslutet alldeles nyligen och ärendet handläggs hos Skolverket. 

I oktober 2022 polisanmäldes två Järvaföreningar för fusk med läxhjälpsbidragen. Men någon polisanmälan är inte aktuell i dessa fall.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email