Skolverket polisanmäler tre föreningar som fått bidrag eftersom de felaktigt har angett att de sysslar med läxhjälp. Två av föreningarna påstår att de är verksamma i Järva.

Det handlar om Sveriges unga och vuxen academy, som uppger att de har verksamhet på Rinkebytorget 1, och Rinkeby Föräldrar Förening, som uppger Sörbyplan 9 som besöksadress. Den tredje organisationen som polisanmäls är Rajo kulturförening, en förening i Nynäshamn. Enligt nättidningen Altinget kräver Skolverket att de tre föreningarna betalar tillbaka sammanlagt 2,4 miljoner kronor.

En blandning av satsningar som inte har lyckats och medvetet fusk

Annons:
Annons:

Flera föreningar måste betala tillbaka hela, eller delar, av de bidrag de har fått. Men Skolverket betonar att det inte behöver handla om brottslig verksamhet, utan att det är en blandning av satsningar som inte har lyckats och medvetet fusk.

Det var under våren 2021 som Skolverket fick signaler om att bidragen till föreningarna inte användes på rätt sätt. Anslagen för ideell läxhjälp hade ökat från 25 miljoner till 60 miljoner och därför misstänkte Skolverket att det behövdes ökade kontroller. Ett 30-tal ideella organisationer som sysslar med läxhjälp granskades.

Det här drabbar oss som är seriösa

Fardosa Omar, verksamhetschef på Rinkeby Folkets Hus, känner inte till någon av de polisanmälda föreningarna.

– Det är bra att de som missbrukar systemet åker fast och att Skolverket kontrollerar vilka de betalar ut pengar till. Men det här drabbar oss som är seriösa. Kvällstidningarna har redan varit här och för att kontrollera om vi har läxhjälp, och det har vi ju. Tre gånger i veckan. 

Kista folkhögskolas rektor Mariam Sherifay har polisanmält de två föreningarna, eftersom skolan har utsatts för bedrägeri.

– De har påstått att de har haft läxhjälp här i huset och det stämmer inte. Vi begärde ut fakturorna från Skolverket. Jag tycker det är bedrövligt att pengarna hamnar i fel händer. Pengarna är till för att barnen ska få en bättre start i livet.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email