En tom gunga på en lekplats
Foto: Unsplash

Enligt ett mejl, som skickats till medier, politiker och fackliga företrädare, råder det ”kaos på familjehemsvården i den nya stadsdelen Järva”. Skribenten hävdar att många socialsekreterare har sagt upp sig och att de 14 nya som anställts inte har arbetat inom familjehemsvård tidigare.

Anledningen till den ”fruktansvärda arbetssituationen” är sammanslagningen av stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, menar skribenten. Järva är ”den största familjehemsvården i Sverige och att organisera om med allt vad det innebär på sju månader, som politikerna beslutade, är direkt farligt”.

Barnen i Järva tillhör de mest utsatta i samhället, och har stora behov av vård och skydd, menar uppgiftslämnaren. Därför krävs det fördjupade kunskaper och erfarenhet för att arbetet ska ske rättssäkert. ”Det är kraftigt underbemannat” och det saknas socialsekreterare, därför finns brister i uppföljning av barn som är placerade. Enligt brevet är de cirka 40 personer, som har tre biträdande enhetschefer och en samordnare på halvtid.

Annons:

Barn har flyttats hem utan utredning och säkerhetsplanering

Några enskilda fall tas upp som exempel, barn som har flyttats hem utan utredning och säkerhetsplanering för barnen. ”Det har hänt allvarliga incidenter och nu pågår en Lex Sarah utredning utifrån en hemflyttning av barn.” Personalen har även gjort IVO- anmälningar.

Avslutningsvis skriver uppgiftslämnaren att fler överväger att sluta, fast de egentligen inte vill. ”Vi brinner för de här barnen och har arbetat här i flera år”.

Facket är informerat och har haft möte med arbetsgivaren

Marcus Sjöberg, ordförande för Akademikerförbundet SSR är medveten om situationen och skriver i ett mejl till Nyhetsbyrån Järva att han så sent som igår har haft ett möte med arbetsgivaren för att diskutera det fortsatta arbetet med omorganisationen efter stadsdelssammanläggningen.

Abdi-Nur Isse, avdelningschef för Individ och familj i Järva, besvarar kritiken i ett mejl:
”Familjehemsvården har ansvaret för barn och ungdomar i åldern 0-21 år som behöver placeras utanför sitt hem under en längre tid. De följer barnens vård genom regelbundna och nära träffar i familjehemmen, ger stöd till vårdnadshavarna samt utreder och handleder familjehemmen.

Totalt består familjevården av 28 socialsekreterare/familjehemssekreterare inklusive kontaktverksamhet samt tre biträdande enhetschefer som leder var sitt team. Antalet tjänster är detsamma som innan sammanläggningen, både på handläggar- och chefsnivå. Från och med den 1 januari 2023 har totalt 12 personer slutat sin anställning och tre personer har gått på föräldraledighet. Under samma tidsperiod har 15 nya medarbetare rekryterats.

Ledningen känner inte igen sig i mejlets beskrivning

Ledningsgruppen har tagit del av informationen i det mejl som har distribuerats till olika mottagare. Ledningen känner inte igen sig i mejlets beskrivning dvs. att det är en hög stressnivå inom ledningsgruppen som närmar sig utmattning. Arbetsgivaren håller med om att det varit en ökad arbetsbelastning på cheferna på grund av sammanläggningen samt att det har varit en hög personalomsättning. Arbetsgrupperna bedöms inte vara underbemannade och anses ha ett rimligt antal tjänster i förhållande till uppdrag och ärendemängd. Ledningen har förståelse för att arbetssituationen kan ha upplevts ansträngande och har därför vidtagit flertal åtgärder under året för att säkerställa en god arbetsmiljö.

Under hösten har personalgrupperna stärkts genom att ta in en konsult, timvikarier, två inlånade socialsekreterare och ytterligare förstärkning är under rekrytering. Ett omfattande arbete har pågått för att utveckla en introduktionsplan som riktar sig specifikt till nyanställda inom familjevården samt en uppföljningsmall som biträdande enhetschefer ska använda vid ärendedragningar för att regelbundet följa upp arbetsmiljön, arbetssituationen och handläggningen av ärenden.

Det stämmer att enheten har initierat en Lex Sarah-utredning på grund av identifierade brister i handläggningen av ett enskilt ärende och utredningen pågår.”

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email