torg med vimmel av människor, partytält och en hissad svensk flagga

För fjortonde gången firades nationaldagen i Rinkeby centrum. Hundratals, om inte tusentals, personer samlades på vad som liknade en torgfest mellan husen för att ta del av programmet ordnat av Shanta IF i samarbete med Järva stadsdelsförvaltning.

Nationaldagsfirande och EU-val sammanfaller ju inte varje år, så det var en ganska kosmopolitisk mix av alltifrån barnfamiljer, EU-parlamentariker och lokala föreningsrepresentanter till förbipasserande besökare som rymdes på den soliga ytan framför scenen denna torsdagseftermiddag.

Värdar för programmet på scen var Matilda Westerman och Dalila Osmanovic. Olika tal hölls, inledningsvis av Järvas stadsdels nämndordförande Rashid Mohammed, V, därefter stadsdelsdirektör Victoria Callenmark och sedan gavs presentationer från Rinkebys kommunala grundskolors ”resultat och samverkan”.

Annons:

Hyllningstal, musik och politisk debatt

Det bjöds till exempel på sång av en kör med elever från Knutbyskolans årskurs 4 och 5, samt delade Askebyskolans rektor Lars-Göran Jacobsson ut diplom till Sakariya, Maruc och Aref, elever som utmärkt sig på olika vis.

Förutom hyllningar till Sverige och ”vår gemensamma historia” framhöll Rashid Mohammed hur rasismen inte har någon plats i vårt demokratiska samhälle och underströk hur vi kan vara förebilder med våra egna handlingar.
– Hat kan inte driva ut hat, bara kärlek kan göra det, citerade han Martin Luther King.

För underhållningen mellan de olika talen bjöd exempelvis SASA, Banda Kalur och Caro Luna på en härlig mix av genrer och musik som passar det mångkulturella samhälle som dagens Sverige, och inte minst Rinkeby, är.

Som ett ofrånkomligt inslag i den pågående valrörelsen hölls en debatt om vad EU är i Järva och tvärtom. Som enda politiker med uppenbar lokalt engagemang fanns moderaten Ole-Jörgen Persson, förste vice ordförande i Järva stadsdelsnämnd, med. Övriga deltagare var Fredrik Wallén, KD, Malin Björck, V, Abir al-Sahlani, C, Alice Bah Kuhnke, Mp, och Evin Incir, S.

Framför allt är EU ett viktigt fredsprojekt

Ole-Jörgen Persson, M, talar.

Moderatorn Malin Påls Hansson, flankerad av Järvas EU-valsambassadörer Libaan Mohamed och Batool Suliman, ledde diskussionen med frågor om bland annat vad EU betyder för politkerna och vilka specifika ämnen som de tror är mest relevanta i Järva.

– Framför allt är EU ett viktigt fredsprojekt, sade Ole-Jörgen Persson.
– Det är också världens viktigaste klimatverktyg. Och för mig är det att ha ett hemland i många europeiska länder, sade Abir al-Sahlani.

När det kom till vilka frågor som de anser är viktigast för Järvaborna blev svaren mer konkreta.

panel med politiska företrädare presenterar sin EU-politik på scen
Fr.v. Malin Påls Hansson, Alice Bah Kuhnke, Ole-Jörgen Persson, Abir al-Sahlani, Malin Björck, Evin Incir och Fredrik Wallén.

– För oss kristdemokrater gäller subsidiaritet (att beslut ska fattas på lägsta möjliga nivå reds. anm.), i Järva att bekämpa den grova kriminaliteten i EU, sade Fredrik Wallén.
– Det är samma saker som är viktiga för alla andra, förutsättningarna att leva fria liv, att inte diskrimineras. Och klimatförändringarna är ett faktum som drabbar alla, vi behöver se till att omställningen är rättvis, sade Alice Bah Kuhnke.
– Jag tänker på två saker. Alla som bor här i Järva vet hur gängkriminaliteten påverkar samhället. Vi vill sätta stopp för den fria rörligheten för gängkriminella och säkerställa aborträtten i hela EU, sade Ole-Jörgen Persson.

Mot slutet av nationaldagsfirandet på Rinkeby torg hölls bland annat ett samtal om Fokus Järva, en föreställning med Clowner utan gränser och musikframträdanden med Kamau & Icey (4 West Fryshuset) och Fadumina Hilowle & Farah Murtiile.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email