Idrottsföreningen Shanta IF har sedan 2011 arrangerat firandet av Sveriges nationaldag i Rinkeby. Programmet för dagen var en mix av politiker som talar, lokala föreningar som visar upp sig och av framträdande av en etablerad artist. Just den här dagen var det Jasmine Kara.

Moderatorn för dagen Mahad Malingur hälsade alla välkomna och berättade att det finns representanter för 180 länder i Järva. 
– Nu finns mycket att fira, som studentexamen, att pandemin är över och att vi kan kramas och vara nära varandra som före pandemin, sade han.

Han hyllade också all vårdpersonal, som haft det extra tufft under de senaste två åren, och de fick en välförtjänt applåd.

Annons:

Fardosa Omar hissade den svenska flaggan

Firandet inleddes sedan med att verksamhetschefen för Rinkeby Folkets hus, Fardosa Omar, hissade den svenska flaggan. Det skedde med en särskild vevanordning.
 – Det krävde en del muskelkraft, sade hon efter avslutat uppdrag.

Stadsdelsnämndens ordförande Ole-Jörgen Persson höll dagens första tal där han bland annat tog upp kriget i Ukraina. 
– Vi ska inte ta vår trygghet för given utan måste kämpa för allas lika värde, respekt för varandra, rätt till utbildning och rätt att ha sin egen religion. Vi ska vara stolta över att bo i ett land där vi är toleranta och visar respekt för allas olikheter.

Dagens husband Banda kalur framförde traditionell musik från Brasilien och publiken gungade med i rytmerna. Bandet var också kompband till dagens stora artist Jasmin Kara. På scenen berättade hon att hon under sin uppväxt hade många vänner med ursprung i olika kulturer och hon hedrade dem vid dagens framträdande med att sjunga några sånger på bland annat arabiska.

Talarna avlöste varandra denna dag

Därpå följde tal av utbildningsministern Anna Ekström, S, iförd en vacker folkdräkt från Mora i Dalarna där hon har sitt ursprung. Hon påminde oss om att de gula och blå färgerna i den svenska flaggan står för de gula fälten och den blå himlen.
 – Alla har rätt till utbildning och utbilda sig kan man göra även som vuxen, sade utbildningsministern.

Talarna avlöste varandra denna dag. Efter bostads-och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin, Moderaterna, följde Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati och trafikborgarrådet Daniel Helldén från Miljöpartiet. Raden av talare avslutades med kommunpolisen Therese Skoglund Shekarabi.

På torget fanns de flesta politiska partier representerade. En del företag hade aktiviteter som ansiktsmålning, tipspromenad och bokutdelning i sina tält vilket lockade många av de yngre besökarna.  Det var viss konkurrens om ytan för fysiska aktiviteter där en gymkedja trängdes med basketspelare. Sammanfattningsvis kan sägas att det var en trevlig dag med fint väder och många besökare. Återstår att se om det blev så många som 5000 som det var 2019 när Nationaldagen senast firades på Rinkeby torg.

Monica Jansson
Print Friendly, PDF & Email