I Tensta firandes nationaldagen under pilträden mellan Tensta träff, Tensta gymnasium och simhallen. I år var det fem lokala föreningar, som tillsammans med förvaltningen arrangerade festen.

Tensta Gospel Choir inledde och sedan blev det somalisk dansmusik och spontan dans. För alla barn fanns hoppborgar och gratis godis. Varma sambusas och en Tensta-variant av Gustav Adolfsbakelsen bjöds alla på.

Stadsdelsnämndens ordförande, Annika Friberg, M, var den som inledde talen på scenen. Hon gick igenom historien kring vår nationaldag, när den gick från att vara svenska flaggans dag till att bli helgdag.
– Det finns ett nyckelord och det är gemenskap. Gemenskap mellan människor, där det inte spelar någon roll var vi kommer ifrån, utan att vi samarbetar och tar ansvar för vår stadsdel.

Annons:
Annons:

Annika Friberg avslutade sitt tal – precis som kungen har för vana att göra – med ett fyrfaldigt leve för Tensta.

Vi måste stå upp för allas lika värde och kämpa emot dem som försöker splittra oss

Rashid Mohammed, V, vice ordförande i nämnden, var näste talare:
– Sverige är ett fantastiskt land, vi måste alla ta ansvar för samhället och tryggheten. Vi måste stå upp för allas lika värde och kämpa emot dem som försöker splittra oss.

Stadsdelsdirektören Victoria Callenmark betonade alla människors rätt till frihet och integritet.
– Alla människor är lika mycket värda, både män och kvinnor ska ha samma möjligheter och vi som har det lite bättre, ska visa solidaritet med dem som inte har lika mycket. Detta utgör grunden för det som binder oss alla samman.

Och Johan Einarsson, från fastighetsbolaget Hemsö, avslutade raden av talare och meddelade att Tensta träff kommer att öppnas igen för föreningarna i höst.

De föreningar som ansvarade för firandet var Geesgud, Somaliska föräldrar och modersmålsföreningen, Hawa Tako, Eritreanska föreningen och Turkiska föreningen.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email