gravid mage

Mödrahälsovården i Region Stockholms årsrapport för 2022 fokuserar på psykisk ohälsa och skillnader i vården mellan stadsdelarna. Ny forskning på området undersöker hur psykisk ohälsa under graviditeten och efter förlossningen är kopplat till fysiska tillstånd.

Där konstateras att graviditetsillamående, järnbrist, migrän och autoimmuna sjukdomar samt flera andra somatiska problem har inverkan på det psykiska måendet. Även komplikationer vid födseln och psykosociala faktorer som bristande socialt stöd, låg socioekonomisk status, utsatthet för våld och neuropsykiatriska funktionsvariationer påverkar den psykiska hälsan i samband med graviditet och förlossning.

I Järvaområdet är det relativt stor del av de gravida som är överviktiga och fler än genomsnittet drabbas av graviditetsdiabetes. Samtidigt är det få av de inskrivna på mödravården i stadsdelen som har behandlats för psykisk ohälsa under året. Om det beror på att måendet generellt är bättre eller att färre söker vård går inte att utläsa av rapporten.

Annons:

Rinkeby har Stockholms högsta andel gravida som är födda utanför Sverige med 93,7 procent. Därmed är det många som behöver tolk vid besök på barnmorskemottagningen, vilket både är tidskrävande och ställer höga krav på personalen. Kommunikationssvårigheter ökar risken för ojämlik vård och kan göra att viktiga riskfaktorer missas, något som kan få allvarliga konsekvenser.

Ett initiativ för att göra vården med jämlik inom regionen är kulturdoulaverksamheten som har sin bas i Rinkeby.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email