En grupp kvinnor dansar indisk dans på en scen

När festivalen inleddes av dagens värd, Melody Farshin, var det ännu ganska tunt med folk i centrum. Men så fort Kulturskolans Johanna Linnaeus presenterat den indiska dansgruppen strömmade publiken till.

Melody började med att kalla upp Husbyrådets Nyema Manneh för att berätta om hur samarbetet med Svenska Bostäder inför festivalen sett ut. Hon berättade att syftet med Husbyrådets medverkan är att programmet ska innehålla sådant som de boende i området vill ha, och att det bygger på svaren på en enkät som de boende kunnat svara på.
– Det bästa med Husby är ju husbyborna, konstaterade hon.

På torget och gatorna omkring centrum fanns det många olika aktiviteter. Kulturskolan höll dörren öppen så att den som ville kunde komma in och prova på att spela något instrument eller få veta mer om vilka kurser som erbjuds i höst.

Annons:

Många roliga saker fanns att göra för barnen, där var hoppborgar, ansiktsmålning och två kvinnor som gjorde fantasifulla ballongfugurer, exempelvis blommor, armband och svärd.

Under parollen Ort till orts Bazaar, såldes allt från kläder och skor till böcker och egentillverkade smycken. Där fanns också mycket ätbart att köpa för den som blev hungrig, och några foodtrucks stod också uppställda på olika platser i centrum.

Flera utställare var på plats till exempel några politiska föreningar, representanter från en vårdcentral, en tandläkarmottagning och en dagverksamhet för vuxna. 

Förutom indisk dans bjöd Kulturskolan på showdans och fiolläraren Lina Torres lärde ut skillnaden mellan en fiol och en altfiol, och spelade ett stycke på altfiolen.

Kista SC och BK Järva lät barnen prova på bland annat rollerblades och boxning förutom mer vanliga sporter som fotboll och innebandy.

Ungdomarna som arbetade som festivalvärdar gjorde ett strålande jobb, bland annat tog de hand om barnen som ville måla tavlor.
– Det här är det första eventet jag jobbar på, och det har varit jättekul. Jag hoppas att det blir fler tillfällen för mig, det är roligt att jobba lite vid sidan av gymnasiet, sade Josefine Börjvall.

På eftermiddagen och kvällen togs scenen över av DJ Ajaib, Abdifatah och Naasi med vänner. En hemlig gäst utlovades också, och det visade sig vara Cherrie som kom direkt från sin egen festival i Kungsträdgården.


Annika Skarf

Husbyfestivalen arrangerades av Svenska Bostäder tillsammans med Husby Företagarförening.

Print Friendly, PDF & Email