Nawaal Ali Salad driver instagramkontot cookingwithnawaal om sin matlagningskonst.
– Dessa maträtter är storfavoriter hemma hos mig i Tensta under ramadan, därför känns det extra speciellt att få dela med mig av dem.

Varje kväll när solen gått ned då bryts fastan och i vanliga fall äter man gott tillsammans med andra. I år blir det god mat, som vanligt, men enbart med de närmaste.
– Men med tanke på rådande omständigheter kommer det att bli en väldigt speciell månad. Dock hoppas jag att vi alla kan hålla oss lugna och försöka göra det bästa av situationen.

För Nawaal Ali Salad är ramadan en månad där hon får en möjlighet att reflektera och återhämta sig.
– Jag tar varje dag som den kommer och försöker att ta vara på den tiden jag har. Och  göra så mycket jag kan, säger Nawaal Ali Salad.

Annons:

Butter chicken masala:

750 gram kycklingfilé.
1 1/2 gul lök
2 st vitlök, pressade
4 tsk ingefära, riven
40 ml citronsaft
1 msk koriander, malen
1 msk spiskummin, malen
1 msk garam masala
80 ml yoghurt
1 tsk salt
1 tomat
2 tsk chili
1 tsk tomatpuré

Skär kycklingfilén i bitar. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll sedan över kycklingfiléerna. Låt dem marineras i kyl över natten eller i minst 8 timmar. Grilla sedan i ugnen på 225° i 20 minuter. Ställ åt sidan.

Smält smör i en stor stekpanna eller kastrull, börja med att fräsa löken och kryddorna en stund. Tillsätt sedan ingefäran och chilin, låt de få färg och mjukna. Häll sedan i tomaten och låt sjuda under omrörning några minuter, tillsätt eventuellt mer smör.

När tomaten mjuknat, tillsätter du 1 dl vatten, rör om och låt det puttra två minuter till. När allt har blivit en fin puré silar du bort alla klumpar och kryddskal genom en fintrådig sil.

Häll tillbaka allting i stekpannan och tillsätt 1 msk tomatpuré, 1 msk chilipulver, lite curry blad (kan uteslutas), salt, 1 tsk socker och 1,5 dl vatten.

Rör om och koka upp på medelvärme i cirka 10 minuter.
Lägg sedan i den färdiggrillade kycklingfilén i såsen, vätskan som är i ugnsformen ska inte i såsen. Lägg på ett lock och låt grytan puttra i 30 minuter till. Lyft på locket och häll i 1,5 dl grädde. Rör om och låt det puttra i cirka 10 minuter till. Servera gärna med hackad koriander, ris, och nybakat nanbröd.

Shish taouk:

5 st kycklingfilé bitar
Marinad:
3 dl turkisk eller grekisk yoghurt
5 st vitlöksklyftor, pressade
0,5 dl grill olja (vitlökssmak)
1 pressad citron
0,5 dl olivolja
1 msk paprikapulver
0,5 tsk kummin (inte spiskummin)
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk curry madras
0,5 tsk tandoori masala krydda

Blanda alla ingredienser till marinaden, smaka av, krydda och salta eventuellt mer. Ställ åt sidan i 20 minuter.
Skär kycklingfiléerna i bitar.
Lägg kycklingfiléerna i en form och häll över marinaden, blanda ordentligt, täck sedan formen och ställ i kylen.
Sätt kycklingfilé bitarna på spett och pensla av lite med marinaden.
Värm ugnen till 250° grader med grillfunktion på. Ta in plåten mitt i ugnen och låt det tillagas i cirka 30 minuter. Tillagningstiden varierar beroende på hur stora kycklingfilé bitarna är. Ta ut, servera med ris och tillbehör.

Lotus cheesecake:
För 6 till 8 Personer.

250 gram vit choklad
1 paket Lotus-Biscoff-kex
150 gram smör
0,5 dl vispgrädde
250 gram mascarpone + 100 gram philadelphia

Bryt den vita chokladen i mindre bitar och smält den sakta i ett vattenbad. Låt den smälta chokladen svalna till rumstemperatur.
Smula ner Lotus Biscoff kexen till pulver i en mixer. Smält smöret och blanda det med 200 gram Lotus Biscoff pulver.
Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Se till att det sitter ordentligt. Smörj bakplåtspapperet noggrant.
Lägg Lotus Biscoff pulver blandningen i formen och platta till den ordentligt.
Ställ den kylskåpskallt för att stelna.

Blanda grädden med mascarponen och philadelphia.
Vänd i den vita chokladen i mascarponen med hjälp av en spatel.
Skeda i blandningen i formen och ställ den kylskåpskallt.
Låt Cheesecaken stå i kylskåpet över natten så att den stelnar.

Före servering för du en liten kniv längs kanten på cheesecaken för att lossa den enklare från formen. Garnera cheesecaken med karamellsås, jordgubbar och annan valfri topping efter önskemål.

– Smaklig måltid! Bismillah!, avslutar Nawaal Ali Salad.

Krista Sirviö