Familjebostäders hyresgäster vill vara med när en ny tvättstuga ska diskuteras. Men nu har fastighetsbolaget utsett en referensgrupp på tio personer, utan att hyresgästerna fick vara med att utse sina företrädare.
– Familjebostäder måste lyssna mer på hyresgästerna, därför har vi börjat samla in namn i protest.

En grupp hyresgäster, som föredrar att vara anonyma, besöker Nyhetsbyrån Järvas redaktion. De har formulerat ett brev till Familjebostäder, och även samlat in närmare tre A4-ark med namnunderskrifter, där de kräver att Familjebostäder anordnar ett extra bomöte om tvättstugan.
– Vi fick höra att en grupp hade utsetts, men vi vet inte ens vilka de är.

Annons:

Mötet i slutet av november förra året var mer välbesökt än vanligt

Två gånger per år anordnar Familjebostäder bomöten tillsammans med den lokala hyresgästföreningen. Mötet i slutet av november förra året var mer välbesökt än vanligt, mellan 80-100 personer kom.
– Annars kommer kanske högst tio personer, inte många alls. Men den här gången blev det fullt i lokalen.

Nedbrunnen och saknad tvättstuga på Degerbygränd.

Det var inte bara en tvättstuga, utan en plats att träffas på

Anledningen var att planerna för tomten på Degerbygränd skulle diskuteras, där den stora tvättstugan stod, som brann ned sommaren 2019.
– Det var en fantastisk tvättstuga, alla vill ha tillbaka den. Ventilationen fungerade, där fanns en lokal att hyra. Det var inte bara en tvättstuga, utan en plats att träffas på.

Nej, det var ingen vanlig tvättstuga som försvann i lågorna, utan den motsvarade 21 tvättstugor och sex grovtvättstugor. Norra Europas största tvättstuga, något som utländska delegationer kom på besök för att studera.

Familjebostäder har ordnat en ny tvättstuga på Rinkebystråket för de 1200 hyresgästerna som drabbades av branden.
– Men den är mycket mindre och krånglar jämt. Tvättstugan är i två plan och hissen går sönder för jämnan. Mellan våningarna är det en spiraltrappa, som är besvärlig när man ska släpa upp tvätten.

Folk var väldigt upprörda, men ingen lyssnade på oss

Det finns ytterligare en tvättstuga som inrättas på Svennebygränd, men även där finns det klagomål.
– En torktumlare har varit sönder i mer än två månader,

På bomötet i november var det många, ”så gott som alla”, som ville ha tillbaka den stora gemensamma tvättstugan.
– Folk var väldigt upprörda, men ingen lyssnade på oss. Ingen talade heller om att en referensgrupp skulle tillsättas, utan det fick vi höra efteråt.

Elin Sundqvist, trygghetsstrateg på Familjebostäder beklagar det som hänt.
– Vår ambition är att alla som har intresse och tid för frågan ska vara med, vi har inte stängt dörren för någon.

Det måste ha blivit ett missförstånd

Hon säger att information om referensgruppens bildade har gått ut genom Hyresgästföreningen, som skulle ta upp det på sitt årsmötet i mitten av februari.
– Vi skulle ha haft en första workshop i referensgruppen ikväll (läs onsdag) men vi blåser av det. Vi vill att det ska bli så bra som möjligt. Det måste ha blivit ett missförstånd.

Nu väntar Familjebostäder in den formella protesten, och sedan ska bostadsbolaget ge ett svar, säger Elin Sundqvist, och tillägger:
– Det är bara att nu kommer den här processen att dröja ännu längre.

Tomten på Degerbygränd har stått tom sedan branden, men marken har även använts som en plan för beachvolleyboll. Exakt var den nya tvättstugan ska placeras verkar inte klart, men inte på den gamla tomten för där planerar staden istället att bygga tre höghus, med kontorslokaler och även lägenheter.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email