Nio personer som springer över ett fält, man ser deras ryggar.ä

Tensta Rinkeby Grass Run genomfördes i lätt regn och nio plusgrader. Det var sista loppet före årets final i december och spänningen stiger.

Det var den sjätte november, men det kändes mer som ett lopp i september. Tre av löparna sprang i shorts och en sprang barfota. Det var inget problem, men brukar inte vara möjligt i november, och därför är det ironiskt att loppet startade samtidigt som det stora miljömötet COP 27 i Egyptiska Sharm El Sheik där 40 000 delegater från hela världen försöker begränsa uppvärmningen av planeten.

De två favoriterna, Tenstas basketspelare Nehemja Fessakaye och Akallas supertalang Mansib Rahman, gick genast ifrån resten av fältet. Nehemja tränar 5-7 dagar i veckan och har en fenomenal kondition. Det ger utslag i blött gräs. Efter ett par kilometer fick Mansib släppa för att inte riskera andraplatsen.

Annons:

Den första kilometern försökte Johanna Granhällen få tag på Mansib och Nehemja, men det försöket fick hon betala för på sista kilometern när Mårten Westberg (undertecknad) kunde utnyttja att hon hade bränt sitt krut och passera med 700 meter kvar till mål. Därmed blir läget inför finalen i Tensta Rinkeby Grass Run precis så spännande som tidigare förutsetts i fredagens artikel

Vem som helst av de fem kan alltså vinna 2022 års Tensta Rinkeby Grass Run

Inför finalen den 4 december står Nehemja Fessakaye och Jonis Serry båda på 127 poäng. Bakom dem skuggar Mansib Rahman på 126 poäng före Janis Constantin och Mårten Westberg på 125 poäng. Vem som helst av de fem kan alltså vinna 2022 års Tensta Rinkeby Grass Run.

För Nehemja talar dagens seger, som visar att han är i riktigt bra form. Mot honom talar att han kanske är i södra Europa då för att spela basket på toppnivå. En sådan möjlighet är förstås varje basketspelares dröm, och då struntar man i möjligheten att vinna 10000 kronor.

För Jonis talar att han har gjort fyra av de fem bästa tiderna i Tensta Rinkeby Grass Run de senaste två åren. Han var kung här. Mot Jonis talar att kungen har abdikerat. Det är en sensation om han står på startlinjen den fjärde december.

För Mansib talar hans enorma talang. Under hösten har han ökat träningen lite, lite grand. Den lilla ökningen har tagit honom till tredje plats i totalsammanräkningen. Med en lite större ökning av träningen kan han troligen slå vem som helst.

För Janis talar att han har den snabbaste tiden om vi räknar bort Jonis. Om inte Jonis står på startlinjen den 4 december, men Janis gör det, då är Janis favorit till de tiotusen kronorna.

För att Mårten ska vinna slutsegern krävs att de andra fyra stannar hemma


För att Mårten ska vinna slutsegern krävs en enda sak: att alla de andra fyra stannar hemma.
Det är bara två poäng upp till Jonis och Nehemja i ledningen, men det är för att poängräkningen i Tensta Rinkeby Grass Run gynnar den som alltid står på startlinjen. En löpare kan göra bort sig, men att Jonis, Nehemja, Mansib och Janis allihop ska göra bort sig; det händer inte. De är för rutinerade för det.

Jonis 127
Nehemja 127
Mansib 126
Janis 125
Mårten 125

Bland damerna var Johanna Granhällen redan klar som segrare. Med 190 poäng skulle hon ha vunnit även bland männen, om hon hade fått tävla där. Andra dam idag var Elsa Zeweldi före Tsehay Ghebresellassie. Emilie Granhällen var länge före Elsa och Tsehay, men stannade efter 3 km. Detsamma gjorde ungdomarna Idris, Ishak, Abdirahman och Sufryan.

Mårten Westerberg, Rinkeby Run

Print Friendly, PDF & Email
Annons: