Kadija

Just nu pågår en somalisk kulturfestival på Kista träff, i Kista bibliotek, Jakobsberg bibliotek och i Fisksätra Folkets hus. På programmet, ordnat av föreningen Somali Nordic Culture, står bland annat animerad film för barn, traditionell somalisk musik och föreläsning med en svensk-somalisk arkeolog.

När Nyhetsbyrån Järva besökte Kista träff på fredagskvällen var programmet redan i full gång med bland annat invigningstal av Rashid Mohammed, V, ordförande i Järva stadsdelsnämnd.
– Vi kommer att utöka antalet kulturaktiviteter de närmaste åren. Till exempel lägger vi resurser på att visa att vi firar eid al-Fitr, sade Rashid Mohammed.

Jag har alltid sambusa i frysen

Annons:

Före Rashid Mohammeds tal hade matinflueraren Khadija Mohamud (Khadijaskitchen) blivit intervjuad av Degmo Daar på scen. De pratade om Khadijas arbete som den första (?) kokboksförfattaren med östafrikanska recept i Sverige och utifrån hennes andra bok, ”Smaker från Afrika” (2022).
– Jag har alltid sambusa i frysen. Alla somaliska mammor här, jag rekommenderar att bjuda på det, sade hon.

Degmo Daar, som projektleder festivalen, berättade att den funnits sedan 2015 (med paus under pandemin) och började med ett mer litterärt fokus. I dag har den en större bredd, med till exempel matinslag, filmvisning och olika föreläsningar. På årets upplaga finns dessutom något för olika åldrar, inte ”bara” ungdomar eller vuxna.

Vi vill att det ska finnas förebilder även för de små

– Vi vill att det ska finnas förebilder även för de små, sade Degmo.

Under lördagen blir det till exempel sagostund på somaliska och svenska i Jakobsbergs bibliotek med barnboksförfattarna Rahma Rodaah (från Kanada) och Sabina Zaynab Hassan. På eftermiddagen visas animerad barnfilm (Somalitoons) i Kista bibliotek.

kvinn klädd i svart står framför roll up med texten Somalisk kulturfestival
Degmo Daar.

För ungdomar, för dem mellan 15-25, kommer det att finnas flera programpunkter, till exempel en kreativ workshop i storytelling.
– Det är jättemånga anmälda, med olika nationaliteter. Martin och Ahmed, som håller i den, har ett jätteintressant projekt på gång. Workshopen handlar om att ge verktyg och mod att uttrycka sig.

Kom och se mångfalden av alla aktiviteter

När Nyhetsbyrån Järva frågade om det fanns något som man absolut inte får missa under helgen så var hon tvungen att fundera lite.
– Kom och se mångfalden av alla aktiviteter. Gå in och titta på programmet och plocka ut något, sade hon.

Ett par föreläsningar som kommer att hållas på lördag kväll är till exempel av Morgan Nilsson, professor på Göteborgs universitet, som ska presentera det somaliska språkets historia. Sedan kommer den svensk-somaliska arkeologen Dr. Sada Mire hålla en föreläsning om ”Landet med den dolda historien” på engelska.

Yusuf Hussein och Khadar Ahmed.

Mot slutet av fredagskvällen visades filmen Dödgrävarens hustru av den somaliske regissören Khadar Ahmed som fanns på plats. I samband med filmen intervjuades han på engelska och somaliska av Yusuf Hussein.

Utöver nämnda exempel finns flera författarsamtal, inslag av poesi och traditionell somalisk musik på programmet. I Kista träff finns även förtäring och böcker till försäljning.

David Johansson

Somaliska kulturfestivalen 2023 arrangeras i samarbete med Järfälla kommun, Stockholms stad, Kista träff och Fisksätra Folkets Hus med stöd av Region Stockholm och Kulturrådet. Samtliga programpunkter har fritt inträde.

Print Friendly, PDF & Email