En man har dömts till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman i samband med Rasmus Paludans koranbränning i Rinkeby i april. Det är den första domen efter de så kallade påskupploppen.

Enligt Jonas Hysing som är nationell kommenderingschef på polisen pågår utredningarna fortfarande och fler personer som deltog i protesterna runt om i landet kommer troligen att dömas. 
– Vi har för närvarande 100 personer identifierade som är misstänkta för brott och ytterligare upp till 200 kommer att kunna identifieras och utredas för brott.

I domen från Solna tingsrätt framkommer att mannen som döms har kastat sten mot polisen i Rinkeby och sparkat på polisbilar. Det finns inga uppgifter om att han lyckats skada någon. Bland de andra som identifierats är drygt 40 personer misstänkta för grovt blåljussabotage.

Sabotage mot blåljusverksamhet är en relativt ny brottsrubricering som började gälla 1 januari 2020. Straffskalan för den som på något sätt angriper eller anses störa polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal i deras arbete går upp till livstids fängelse.

Print Friendly, PDF & Email