Föreningen Geesgud gör en utflykt till Naturhistoriska riksmuseet för en visning på Cosmonova.

En molnig torsdagseftermiddag, på Kristi himmelsfärdsdag, samlas en grupp mammor och barn framför busshållplatsen i Tensta centrum. Flera hoppar på buss 540 mot Universitet vid de olika hållplatserna runt om i Järva. Framme vid slutdestinationen har ca 35 barn och ett par vuxna anslutit sig till resan. De första där.

Ruqiya Rokeya Begum sitter i styrelsen för Geesgud. Hon har länge varit involverad i föreningslivet. Dessutom har hon drivit en egen förening i Bangladesh som stöttat utsatta kvinnor.

Annons:

-Idag är en röd dag och många har ledigt. Vi vill göra en lärorik och rolig aktivitet för barnen, så de har något kul att göra. Det behövs lite lycka, säger Ruqiya.

Gruppen passar på att se några utställningar, medan de väntar på att filmen ska börja och på de andra som är på väg. Det är dinosaur, uppstoppade djur, och fossil som museet har att erbjuda. I bakgrunden är det högljutt, med skratt och fnitter. Några av barnen har aldrig varit där och ser sig fascinerat runtomkring.

-Jag tog med barnen eftersom vi ville göra något spännande och nytt. Vi har aldrig varit här förut och ser fram emot filmen, säger Fardowsa Aden.

Ordet sprider sig från mun till mun, allt fler vill veta om Geesgud

Fardowsa har bott i Järva i snart 18 år och tog med sig sina 3 barn. Hon blev medlem i föreningen efter att hon kommit i kontakt med Ayan Mohammed, ordförande för Geesgud. Ordet sprider sig från mun till mun, allt fler vill veta om Geesgud i takt med att medlemmarna ökar.

-Det finns andra ställen utanför Järva som vi vill visa och ge barnen en chans att göra nya aktiviteter. Vi hjälper också föräldrarna genom att stötta de, säger Ayan Mohammed.

Geesgud har länge varit aktiva i Järva. De har drivit simlektioner för kvinnor och nattvandrat. De samarbetar med bland annat Rädda Barnen, Järva i samverkan och Studiefrämjandet.

Kl.15 startar filmen Oceans i gång. Det blev drygt 80 barn och unga i alla åldrar som fick en gratis biljett. Trots det ruskiga värdet och sommarregnet verkar det bli en framgångsrik eftermiddag med film, skratt och nya upptäckter. Geesgud har mer planerat inför sommaren. Nästa aktivitet är en grillfest den 25/6 på midsommar

 

Lul Warsame

 

 

Print Friendly, PDF & Email