Kvällens derby mellan Rinkeby United FC och Husby FF blir på hemlig plats, som följd av bengalkastningen på  Grimsta IP i maj. Kaan Demirag från Rinkeby United FC skriver om situationen.

”Derbyt mellan Rinkeby United FC och Husby FF har varit ett betydande arrangemang. Utöver att sprida positivitet inom Järva har det bidragit till att måla om den stigmatiserande mediabilden av området, som många i Sverige tyvärr exponerats för och sorgligt nog tagit till sig.

Matchen har sedan flera år tillbaka beskrivits som Sveriges största lågdivisionsderby. Drabbningen mellan två syskonorter med bara ett fält emellan har engagerat tusentals människor runt om i Järva. Förutom tre poäng står prestige och ära på spel. Det har skapat en läktarkultur i förorten utan like.

Något att lyfta upp och bevara

Här finns kärlek, respekt, vänskap och stärkt sammanhållning över gränser. Dessutom får respektive supportrar, spelare och ledare känna stolthet, engagemang, och tillhörighet till sin ort. Det är något att lyfta upp och bevara. Hela det här maskineriet av känslor och goda krafter är tillsammans en skyddsfaktor. En skyddsfaktor för alla här ute.

Samtidigt är vi än så länge bara två förortslag i divison 4, med begränsade resurser för att hålla maskineriet felfritt. Tyvärr finns det krafter från olika håll som inte ser det vi ser, och därmed har andra ambitioner än positiva. Dessutom har vi beslutsfattare och styrande organ som låter de få tråkigheterna väga tyngre än de många framgångssagorna. Därför blir denna upplaga av det klassiska derbyt annorlunda än vad vi fått uppleva hittills.

Vi har behövt gilla läget

Utifrån de mycket tråkiga, och högst ovanliga, händelserna under senaste matchen på Grimsta IP, har förbundet beslutat om att kvällens derby kommer att spelas på okänd ort. Varken vi eller Husby FF får sprida platsen vidare. Vi har behövt gilla läget och acceptera dessa påbud, vilket är orsaken till att vi inte kan skriva ut spelplatsen.

Med det sagt spelar ikväll en trupp bestående av 16 riktigt hungriga grabbar, drivna att ta hem en ny trea och behålla titeln som kungarna av Järva.”

Kaan Demirag, Rinkeby United FC
Bild: Said Ali

Print Friendly, PDF & Email