Men klädd i socialdemokraternas röda valjacka.
Elvir Kazinic

Elvir Kazinic har inlett dagens pass i Socialdemokraternas valstuga på Rinkeby torg.
– Jag vill ha ett jämlikt Stockholm och mycket kan bli bättre i dagens samhälle.

Klockan är tio på förmiddagen och Elvir har precis låst upp valstugan och placerat ut bord och stolar. Han är klädd i partiets röda jacka, rustad för att möta väljarna.
– Jag är fritidspolitiker och tar tjänstledigt när jag arbetar för partiet.

Namn: Elvir Kazinic
Ålder: 51
Yrke: husvärd på Familjebostäder
Bor: i Rinkeby
Parti: Socialdemokraterna

Annons:

Precis när vi börjat intervjun stannar en man och tilltalar Elvir på bosniska.
– Det var en landsman, han frågade var han kan rösta.

Elvir är första namn på Socialdemokraternas vallista till kommunfullmäktige i yttre västerort. Han har suttit som ordinarie ledamot i regionen, men det är första gången han kandiderar till stadshuset.

Varför kandiderar du till kommunfullmäktige?
– Jag brinner för Järva och jag vill vara med och utveckla hela Stockholm. Alla frågor som rör våra stadsdelar är viktiga för mig. Jag vill skapa bättre förutsättningar för våra föreningar och öka stödet till föreningslivet. Vi satsar mer pengar till föreningarna i vår budget. 

Skapar man trygghet med hundratals vakter?

– Skapar man trygghet med hundratals vakter? Eller ska man ge bättre möjligheter för våra föreningar? Det handlar om prioriteringar hur man gör för att skapa en trygg och levande stadsdel. Den viktigaste frågan är det förebyggande arbetet och där är skolan avgörande.

Elvir Kazinic satt som nämndordförande ett år under förra mandatperioden, då han ersatte Mia Päärni som avgick hösten 2017. Idag är han gruppledare för Socialdemokraterna i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd och vice ordförande i opposition.

Under åren i opposition, vilken fråga har du drivit i nämnden?

– Vi har tagit stor strid för föreningslivet och lyckats pressa de borgerliga att satsa mer. Tänk, under tio år fanns inga föreningsbidrag alls i vår stadsdel. Det var vi som klubbade igenom första föreningsbidraget på 1,6 miljoner. Den nuvarande majoriteten satsar inte ens en miljon.

Elvir Kazinic nämner också ombyggnaden av Kista torg.
– Vi har pressat majoriteten att bygga om busstorget och vi har också drivit frågan om att förtäta turerna på buss 179. Det behövs kanske en ny linje för att avlasta linjen på morgnar och kvällar.

Jag vill att flera sporthallar byggs

Under vårt samtal är det flera som stannar vid valstugan, de frågar efter valsedlar och var de kan förtidsrösta. Elvir hänvisar alla till Folkets Hus, där finns en vallokal.

– Alla frågor som rör vår stadsdel är viktiga för mig. Jag vill att flera sporthallar byggs, så att vi kan spela året runt. Det är en stor brist på hallar i våra områden.

Vad tycker du om Ygemans uttalande om att ”max hälften ska ha utomnordisk bakgrund i utsatta områden”?

– Jag håller med Karin Wanngård (oppositionsborgarrådet för S i Stockholm) som var kritisk mot hans uttalande. Men det var inget förslag, utan något han sade. Jag tycker inte det är rätt väg att bryta segregationen.

S vill avskaffa Lagen om eget boende, ebo-lagen, som ger asylsökande rätt att behålla statliga och kommunala bidrag oberoende av var de bosätter sig.

– Ja, vi vill avveckla ebo-lagen, för att minska segregationen. Rätt väg är att satsa på arbete, studier och bostadsbyggande, fler hyresrätter till rimliga hyror.

Det kan ta honom flera timmar att komma hem från jobbet

Elvir har bott i Rinkeby sedan 1996. Det kan ta honom flera timmar att komma hem från jobbet på kontoret på Askebykroken och till bostaden på andra sidan centrum. Alla vill prata med honom.

– Rinkeby känns som mitt andra namn. Jag känner så många människor, antingen har jag tränat med dem eller tränat deras barn. Och alla hyresgäster jag träffar. Jag ska aldrig flytta härifrån, jag trivs här, med alla mina bröder.

Vad gör ni lokalt för klimatfrågan?

– Vi vill stänga Bromma flygplats och bygga bostäder istället. Det ska vara billigare för unga att resa kollektivt. Vi måste satsa på kollektivtrafiken för klimatet och jämlikheten.

Varför ska folk rösta på dig?

– Därför att det finns politiker och så finns det politiker. Jag gör det här med hjärtat. Jag kommer från golvet och jag kommer att stanna där. Jag kommer att lyssna på folks problem och försöka styra i den mån det går. Jag kommer försöka få stadshuset, regionen och riksdagen att förbättra villkoren för folket i Järva.

Har du några ”skelett i garderoben”? Rökt på, eller så?

– Nej, har aldrig provat, jag röker inte och dricker sällan. På min fritid tränar jag fotbollslaget FK Bosna 08, det är min passion, där kopplar jag av. Finns det tid över är det fotboll som gäller för mig. Idrott är viktigt för samhället, det intresset ska man ta vara på.

Vad är det bästa med Järva?

– Järvafältet är vackert, något bättre än Järva finns inte, all den kärlek som finns här är oslagbar. Någon försökte tigga i city, på Stureplan, och fick inte en krona. Men i Rinkeby fick de pengar på en gång. Man delar det lilla man har, det är det fantastiska med Rinkeby.

Kerstin Gustafsson Figueroa

En Järvabo berättar för Elvir Kazinic om Rinkebys alla danshak på 1980-talet.
Print Friendly, PDF & Email