Den Gulliga Folkrörelsen är välkänd för Järvaborna, så det räcker oftast att säga De gulliga för att boende i området ska veta vad som menas. Under skördetiden tar de emot besökare varje vecka.

Från mitten av augusti till mitten av oktober, välkomnar De gulliga allmänheten till självplock till låga priser. Det bjuds också på vegetarisk mat tillagad på kolonilotten för den som vill smaka något gott. Det är ofta upp till ett 30-tal besökare under helgerna.

Den stora odlingslotten är uppdelad i några mindre privata delar men det mesta som odlas är till försäljning och för att laga till god mat för besökarna.

Annons:

På söndagarna ordnas evenemang med föreläsningar och musik

På söndagarna ordnas evenemang med föreläsningar och musik. Kommande söndag är det Capoeira-uppvisning och eventuellt en grupp till.

Bland det som odlas kan vi se potatis, rödbetor, morötter, grönkål och majs. Det finns också flera sorters bönor och salladsorter.  Det finns också en del örter, både de som odlas traditionellt i Sverige som salvia och mynta men också huacatay som är vanlig i Peru.

– Huacatay kan ha kommit in i Sverige som frön för många år sedan men nu är den ganska vanlig. Den används i matlagning i Sydamerika och har lite speciell smak som vi gillar mycket, säger Rafael Altez, ordförande för Hjulsta ekoodling med ursprung i Peru.

Under skördetiden kan den som vill köpa grönsaker komma förbi mellan klockan 15 – 17 på vardagar medans det på helgerna är öppet från klockan 15 med matservering.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email