De anställda i skolköket i Hjulsta grundskola, som åtalades för stöld, frias nu i tingsrätten.
– Det känns skönt att vakna från mardrömmen, säger en av kvinnorna till Aftonbladet.

Det är två år sedan som de tre kvinnorna, som arbetade i skolköket, fick sparken under förödmjukande former. Kvinnorna hade arbetat länge i skolan och en av dem hade haft sina barn i samma skola.

Nyhetsbyrån Järva var närvarande vid rättegången i juni 2021 i Solna tingsrätt. Där framkom att arbetsgivaren, Stockholms stads utbildningsförvaltning, hade satt upp övervakningskameror i skolans kök utan tillstånd. Kvinnorna anklagades för att ha tagit hem sallad, överbliven frukt och andra varor som skulle nå bäst före-datumet under det kommande jullovet.

Annons:

De och ett annat vittne, en tidigare anställd i skolan, sade i förhören att det länge hade varit praxis att ta hem rester och varor som annars skulle kastas. Kvinnornas juridiska ombud, Magnus Jönsson frågade också under förhandlingarna om rätten skulle ändra uppfattning om det visade sig att det var utgången mat. ”Utgången mat som saknar värde kan väl inte betraktas som stöld?”

Nu frias kvinnorna av samma anledning. Tingsrätten menar att arbetsgivaren inte förlorat ett öre på saken då maten ändå skulle slängas.

När anklagelserna mot kvinnorna i skolköket kom hade Hjulsta grundskola precis genomgått en större intern konflikt. Föräldrar i skolan organiserade sig, och hade stöd av stora delar av skolans personal, för att bli av med skolans dåvarande rektor. Protesterna blev framgångsrika och rektorn fick sluta. Strax därefter kom anklagelserna mot skolans kökspersonal, och de tre kvinnorna som av många betraktades som ”trotjänare” anklagades för stöld och avskedades.

Nu gav tingsrätten kvinnorna upprättelse. Men får de tillbaka sina arbeten?

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email