I kväll avgörs vilket av de tolv bidrag som tävlar om en plats i Eurovision Song Contest vi kommer att skicka som representant för Sverige. Vi har träffat en person som är mycket insatt i musiktävlingen.

Många känner säkert igen namnet Ben Robertson? Han är aktiv i idrottsföreningen Kista SC där han undervisar barn i idrott. Han har gått grundkursen i lokaljournalistik och skriver ibland för Nyhetsbyrån Järva. Vad de flesta inte vet är att han har ett stort intresse för svenska Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Under de senaste veckorna har han haft en intensiv period med både ett dagtidsjobb och bevakning av Melodifestivalens deltävlingar som ägt rum på olika platser i Sverige.

-Mitt intresse för att se tävlingar i musik har funnits sedan min uppväxt i Skottland. Jag har bott i Sverige i 10 år och blivit mer engagerad i musiktävlingen. Nu jobbar jag för Eurovison Song Contest och har pressackreditering och får bland annat tillträde till backstage området. Där kan jag prata med artister och människor som finns bakom scenen. Mina reportage publiceras sedan i The Local Sweden som skriver om svenska nyheter på engelska.

Annons:

Min sista fråga till Ben blir så klart – Vem vinner Melodifestivalen?

Ben har sedan 2010 rest i Europa och sett 23 nationella finaler. Han berättar att intresset för musiktävlingen är väldigt stort i Sverige där närmare 30 000 människor kommer att se finalen i Friends Arena. I Finland var det nyligen 1 500 personer som såg finalen och i Estland sågs finalen av ca 5 000 personer.

-Sedan 2014 har jag sett Eurovision Song Contest finalen i respektive land. Jag håller redan nu på att planera för resan till Liverpool i maj där årets final äger rum. Ukraina vann tävlingen 2022 men kan inte genomföra finalen i sitt hemland. Jag räknar med att nästa års final kommer att äga rum i Sverige!

I samband med finalen i Liverpool är det många aktiviteter som sker, både för arrangörer och vanliga besökare. Bland annat så ordnas en konferens där de flesta deltagarna är akademiker. Ben kommer att hålla ett föredrag om röstning och hur det kan förändras bland jurymedlemmarna ju närmare finalen det kommer.

Min sista fråga till Ben blir så klart – Vem vinner Melodifestivalen?

– Det måste bli Loreen, hon har bäst både låt och show.  Jag räknar med att nästa års final i Eurovison Song Contest äger rum i Sverige för hon borde vinna hela tävlingen.

Vill du följa tävlingen och rösta på ditt favoritbidrag kan du ladda ner appen Melodifestivalen eller Mello United. Det går också att ringa och rösta mot en avgift för varje samtal. Programmet börjar klockan 20.00 i SVT.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email