Två bilder, en där en ung tjej målar en liten flicka. Den andra när en kvinna i hijab skriver under en namnlista.

Hyresgästföreningens familjedag i Akalla by bjöd både på cirkusskola och ansiktsmålning för barn. Där var också boende i Akalla, som samlade in namn mot rivningen av centrum.
– Ja, Akalla är den del av Järva som är mest eftersatt idag, sade Ann-Margarethe Livh, ordförande för hyresgästföreningen i Järva.

Hos Cirkus Cirkör fick barnen lära sig jonglera och gå på lina ute på gräsmatten och Kista SC skötte ansiktsmålningen. Utöver aktiviteterna för barn hade hyresgästföreningen bjudit in till ett möte om Akalla centrums framtid.

Annons:

Det finns inga offentliga lokaler kvar i Akalla

På gården utanför huvudbyggnaden samlade aktionsgruppen för de boende i Akalla in namnunderskrifter för att förhindra rivningen av centrumbyggnaden och få tillbaka den samhällsservice som försvann när ICA-butiken stängde.

Två äldre damer, en i blått och en i rött och rosa.
Gunilla Moshi och Ingrid Karaduman Hansen.

Ingrid Karaduman Hansen, tidigare diakon, var en av dem som skulle vara med på mötet om Akalla centrums framtid. Hon, liksom många andra, är upprörda över att ICA har stängt.
– Det är ett stort svek mot oss alla i Akalla, att man man knycker vår affär mitt framför näsan på oss. Vi har så många som inte har bil och som går med rullatorer. Om de ska ta sig till Kista eller Barkarby kostar det 52 kronor extra varje gång de ska handla. Det är så oförskämt.

Men kommunen äger inte fastigheten, vad kan politikerna egentligen göra?

– De kan expropriera fastigheten!
Det tyckte Gunilla Moshi, även hon tidigare diakon, och fick medhåll av Ingrid Karaduman Hansen.
– Sitter jag som politiker då har jag ett mandat, jag måste kunna påverka. Jag kräver att de tar sitt ansvar. Det kommer att hända något i samhället när man mister tilltron till beslutsfattare, sade hon.

Ann-Margarethe Livh hälsade alla välkomna.

På mötet i den fullsatta salen hälsade Ann-Margarethe Livh alla välkomna och Jan-Erik Gustafsson, från gruppen som organiserar boende i Akalla mot rivningen av centrum, inledde.

Det finns inga offentliga lokaler kvar i Akalla

– I år fyller Akalla 50 år och Familjebostäder har tagit fram stora bilder för att visa hur stadsdelen vuxit fram. Men det finns inga offentliga lokaler kvar i Akalla, så de vet inte var de ska sättas upp, sade Jan-Erik Gustafsson.

Susanne Höglin, från Stockholm stads skönhetsråd, berättade att Akalla har en mycket genomtänkt planstruktur, med höga och låga byggnader, och det nya förslaget strider mot detta. Det är ett av flera skäl till att skönhetsrådet valt att avstyrka förslaget till detaljplan.

Karin Ahlzén inleder.

Sedan var det Karin Ahlzéns tur, som projektchef för Fokus Järva redogjorde hon för sitt uppdrag, uppmanade alla att titta på Stockholms stads sida Stockholm växer och redogjorde sedan för hur beslut fattas i staden.

De som saknades på mötet var politikerna som fattar besluten: Anders Österberg, S, och Jan Valeskog, S

Flera av åhörarna ställde frågor som Karin Ahlzén, som tjänsteman, inte kunde svara på. De som saknades på mötet var politikerna som fattar besluten: Anders Österberg, S, ordförande i exploateringsnämnden, och Jan Valeskog, S, stadsbyggnadsborgarråd.

Kerstin Gustafsson Figueroa

En mamma håller sin dotter i handen när dottern balanserar på lina.
Mona Shahsavari, hjälpte dottern Melissa att balansera på lina.
Mötet avslutades med musik och gruppen Cantares,
Print Friendly, PDF & Email