Thèrése Skoglund Shekarabi

Antalet inbrott i Järva har minskat från 300 till 35, och bilbränderna har nästan upphört helt. Det sade kommunpolis Thèrése Skoglund Shekarabi vid ett möte i Folkets Husby igår kväll.

Många Husbybor hade mött upp till lokala hyresgästföreningen Runstenens möte på Folkets Husby på tisdagskvällen. Thèrése Skoglund Shekarabi talade om trygghet och juristen Željko Kranjec från Hyresgästföreningen om ombildningar av hyresrätter.

Thèrése Skoglund Shekarabi inledde och berättade att antalet inbrott har minskat drastiskt, och bilbränderna i området likaså. Det har polisen åstadkommit genom att systematiskt forsla bort skrotbilar och bilar som är registrerade på så kallade målvakter. Man har också tagit hand om mopeder – ofta stulna – som använts vid knarkaffärer.

Annons:

Bland annat med hjälp av kameraövervakning har narkotikaförsäljningen i centrum minskat. Det har lett till att knarkhandlarna nu gör sina affärer ute i bostadsområdena istället, men också att det är svårare att bedriva den sortens verksamhet. Fortfarande är dock tillgången på narkotika i våra stadsdelar så stor att vem som helst utifrån kan åka hit och lätt få tag i ett valfritt utbud av droger. Thèrése Skoglund Shekarabi berättade att polisen numera använder drönare i övervakningen av stadsdelarna.

Antalet skjutningar har minskat, men antalet med dödlig utgång ökar

Antalet skjutningar har också minskat, men antalet med dödlig utgång ökar. Det leder till att folk känner sig otrygga, vilket märktes på frågorna som ställdes.

Polisen har ökat sin närvaro och ambitionen är att det år 2020 inte ska finnas några särskilt utsatta områden på Järvafältet. 2030 ska alla stadsdelarna vara målområden, alltså lika trygga och fria från brottslighet som vilka stadsdelar som helst.

Željko Kranjec från Hyresgästföreningen berättade vad som gäller om en fastighet ska ombildas till bostadsrättsförening. I Husby är det bara en fastighet, med sammanlagt fyra hus på Oslogatan 17 – 21, som getts möjlighet till ombildning.
 – Det är viktigt att hyresgästerna förstår att de inte får köpa sin lägenhet enbart, utan de måste köpa hela fastigheten tillsammans med sina grannar och sedan ansvara för dess skötsel, sade Željko Kranjec.
 – Allra viktigast är att man inte skriver på några papper som man inte förstår.      

Mats Leander

Fredagen den 27 september kommer Fredrik Gerttens film Push, visas på Folkets Husby. Filmen handlar om hur multinationella som D.Carnegie/Hembla världen över köper upp hyresfastigheter för att tjäna pengar på hyresgästerna. 

Print Friendly, PDF & Email