När klockan slagit 18 på torsdagskvällen klubbade Rinkeby-Kistas nämndordförande Elvir Kazinic, S, sammanträdet i Rinkeby Folkets Hus Stora salen öppnat. Han hälsade politiker, tjänstemän och åhörare varmt välkomna.

– Vi är jätteglada att många är här, sade Elvir Kazinic innan han lämnade över ordet till allmänhetens frågor.

Kahin Ahmed var först ut att ställa frågor.
– Järvas grundskolor är hårt pressade. Nedskärningarna drabbar skolorna hårt, rektorerna är tvungna att dra in på tjänster och det drabbar skolresultaten. Vad har ni för planer? Varför har regeringen tagit bort läxhjälpen? Och varför finns det inte ett trafikljus på Rinkebystråket, där många bilar kör fort?

Annons:
Annons:

Elvir Kazinic svarade att man tyvärr inte fått lika mycket pengar som behövs. Regeringen har dragit ned på 200 miljoner i bidrag till skolorna i Stockholms kommun.
– Det är besvärligt när regeringen inte lyssnar på de kommuner som ropar efter hjälp.

Sedan tog en yngre kille i publiken till orda.
– Vad har ni för planer för unga killar som kommer ut ur fängelset?

Vad har ni för planer för unga killar som kommer ut ur fängelset?

Elvir svarade att han tror att kriminalvården arbetar med handlingsplan för dessa individer, men att det också är en fråga hur de ställer sig till planerna.
– Det finns bland annat så kallade genomgångslägenheter som står till förfogande i stadsdelen fyllde Mauritz Jokela, ersättare för M, i.

– Skolan är i ett mycket besvärligt läge, men samtidigt är det kommunerna som ytterst ansvarar för skolorna. Att bara skylla på staten är direkt kontraproduktivt, kontrade Ole-Jörgen Persson, M.

Därefter följde fler frågor från åhörarna, bland andra Iréne Andersson och Mohamed Hagi Farah. Om när sammanläggningen av stadsdelsnämnderna äger rum och var de nya förvaltningarna ska hålla till?

Vi kollar på lokaler i Rinkeby och Tensta

– Vi slår ihop Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista 1 juli. Vi kollar på lokaler i Rinkeby och Tensta, svarade Elvir Kazinic.

Likt under Spånga-Tenstas nämndmöte tidigare i veckan lyftes även frågor och farhågor inför sommaren i Järva.
– Alla ungdomar som har sökt jobb har fått erbjudande. Gällande aktiviteter lämnar jag ordet till stadsdelsdirektören Victoria Callenmark, sade Elvir.

Victoria Callenmark berättade att stadsdelen ordnar förstärkta mellanmål som en del av verksamheten oavsett säsong.
– Det kan vara hamburgare, men ibland är det mer smörgåsar, så jag väljer att kalla det förstärkt mellanmål för att inte lova för mycket, sade hon.

Efter en paus fortsatte sammanträdet med bland annat nämndens information, beslut om tertialrapporten, samt andra frågor och skrivelser. De frågor som fick mest utrymme handlade om den upplevda otryggheten vid tunnelbaneparkeringen i Kista och inte minst skrivelsen av Elvir Kazinic, S, Ahmed Sharaf Abdi, V, och Tomas Beer, MP, om att med hjälp av medborgarnas förslag namnge alla broar över gatustråken i Järva.
– Är det inte viktigare att pengar går till de familjer som kommer att få en jävligt tuff sommar? sade Ghazal Saberian, SD.

Det är ett sätt för medborgarna att påverka

Tomas Beer och Ahmed Sharaf Abdi svarade att deras förslag inte är så kostsamt och att SD inte har backat upp andra beslut som haft med ekonomiska ersättningar för behövande att göra.
– Att försöka göra det här till en grej det förstår jag inte. Att ni vill stänga bron till Rissne förstår jag med er logik, sade Tomas.
– Det är en demokratifråga. Det är ett sätt för medborgarna att påverka, sade Ahmed.

Se övriga frågor som behandlades på mötet här.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email