Två bilder bredvid varandra, en från mötet och framsidan på en broschyr.

Sammanträdet i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd på onsdagskvällen inleddes med en presentation av sommarens alla aktiviteter.
– Det räcker inte med aktiviteter, barnfamiljerna behöver mat, sade den före detta medborgarvärden Mohamed Hagi Farah.

Sommarbroschyren, som är tryckt i 18000 exemplar och ska delas ut i alla skolor, visade på allt som händer i hela Järva för barn och unga under sommarlovet. Men nämndens vice ordförande, Annika Friberg, M, var inte helt nöjd med innehållet.
– Det ser inte ut som att stadsdelen har satsat särskilt mycket på aktiviteter för barnfamiljer i Spånga.

Mohamed Hagi Farah lovordade innehållet, men menade att ett stort problem i sommar kommer att bli hungern.
– Barnfamiljerna måste betala hyran, annars riskerar de att hamna på gatan. Pengarna räcker inte till mat. Ni borde öppna skolornas matsalar under två månader, från mitten av juni till mitten av augusti.

Annons:

Han tog upp verksamheten som i flera år funnits på Kista torg under sommarens första två veckor. Det är ett samarbete mellan bland andra stadsdelen, Kista träff, Svenska kyrkan, Muslim Aid, Shanta IF, Kista SC och Rädda Barnen. Där grillar de hamburgare varje vardag och delar ut till lunch.
– På varje torg borde det finns en liknande verksamhet, sade Hagi Farah.

Nämndens ordförande, Rashid Mohamed, V, höll med.
– Inga barn ska behöva gå hungriga, vi diskuterar den här frågan.
Han påpekade också att alla barn får en extra sommarlovspeng, något som delats ut även under den förra politiska majoriteten.

Stadsdelsdirektör Victoria Callenmark fortsatte:
– De kraftigt ökade levnadskostnaderna drabbar dem hårdast, som inte har några marginaler. Våra förskolor är öppna under hela sommaren och i alla öppna verksamheter bjuder vi på mellanmål redan nu. Vi ska se över möjligheterna att göra ännu mer, sade hon.

Vad gäller sommarjobben, så verkar det finns fler jobb än ungdomar som söker just nu.
– Ja, alla kan erbjudas sommarjobb i år, sade Victoria Callenmark.

Under själva nämndmötet, som gick i rask takt, klubbades samtliga förvaltningens förslag till beslut igenom. Av de 16 föreningar som sökte det extra föreningsbidraget var det åtta som fick avslag och åtta som helt eller delvis fick sina ansökningar beviljade.
Se hela redovisningen här.

Dessutom verkar medborgarförslagen kunna bli verklighet i större omfattning än på länge. Den här gången var det förslaget om att sätta upp fler bollväggar bland annat för barn med funktionsvariation och inom autismspektrat. Förslaget antogs och förvaltningen har påbörjat arbetet med att studera lämplig plats och utformning.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email
Annons: