Vasas flora och fauna.

Så var den då tillbaka, den efterlängtade och av en del ifrågasatta Rinkeby bokfestival. På fredagskvällen hölls invigning i den så gott som fullsatta Rinkebysalen på Folkets Hus och programmet var späckat av tal och musik utifrån temat ”Där Sverige möts”.

Rinkebysonen Yusuf Hussein öppnade som konferencier och framhöll betydelsen av ett litterärt firande, som ”hjälper oss att förstå varandra bättre”.

Arrangörerna hälsar välkommen. Bild: Lima Habib

Kvällens första tal hölls av Folkets Hus ordförande Carl Hamilton, verksamhetschef Fardosa Omar och bibliotekets Anna-Karin Skoog.
– Vi ville bara ha en bokmässa för alla bokälskare – i Rinkeby, för Rinkeby och för Sverige, sade Fardosa Omar om hur idén kring festivalen föddes.

Annons:
Annons:

Ni måste vara djärva!

När de tvivlade på om de verkligen skulle klara av det fick de stöd av Gunilla Moshi, en av de lokala eldsjälar som varit med även under föregångaren Rinkeby bokmässa.
– Det är klart ni kan och det måste vara Järva. Ni måste vara djärva!

Mikaela Zabrodsky, VD på Svenska Förläggareföreningen, betonade vikten av mötesplatser även från förlagens sida och tackade festivalens team för att de skapat detta initiativ för läsningen.

elever presenterar sig i rad på en scen
Askebyskolans elever presenterar sig och boken de gjort tillsammans med Gunilla Lundgren.

En bit in i programmet kom vad som nästan kändes som kvällens höjdpunkt, nämligen att Gunilla Lundgren, som drog i gång Nobel i Rinkeby och Tensta för 35 år sedan, hyllades för sin insats. Tillsammans med elever från Askebyskolan presenterade hon också den bok om namn som 50 elever i Rinkeby gjort tillsammans med 50 elever från Japan; Rinkeby-Hachioji tur och retur (ERG förlag och pionier press 2024).
– Alla pengar för försäljningen är insamling till barn i Gaza och barn i Ukraina, sade de.

Jag har stannat i Rinkeby för att jag haft bra medarbetare

Gunilla Lundgren tackas av Rinkeby biblioteks Anna-Karin Skoog.

Bibliotekets Anna-Karin Skoog presenterade också filmklipp med hälsningar från Bästa biblioteksklubben med både äldre och nuvarande deltagare. Ett personligt tack från nobelpristagaren Jon Fosse lästes upp, samt en hälsning från Abdulrazak Gurnah och tidigare barnbibliotekarien på Rinkeby bibliotek, Lisbeth Lindvall.
– Varför jag har stannat i Rinkeby är för att jag har haft så bra medarbetare. I alla åldrar. Och för barns rätt till sitt modersmål, det har jag fått arbeta med i Rinkeby, sade Gunilla Lundgren i sitt tacktal.

Khaled Harara lyfte vikten av lika skydd för alla minoriteter i sitt tal. Bild: Lima Habib

Därpå följde musik framförd av Kulturskolans orkesterskola El Sistema, ett tal av den palestinska fristadskulturarbetaren och musikern Khaled Harara, invigningstal av Svenska Akademiens Jila Mossaed samt paus för mingel och mat och en avslutande stämningsfull konsert med den finlandssvenska trion Vasas flora och fauna.

Rinkeby bokfestival pågår med en mängd programpunkter för stora och små under lördagen. Se programmet här.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email