Två män på en scen, den ena läser ur en bok.
Salim Barakat och Jonathan Morén.

Först upp på stora scenen under Rinkeby bokfestival var Salim Barakat, den kurdiske författaren från Syrien som lever i exil i Sverige sedan 1999. Han har sedan debuten 1973 skrivit mer än 60 böcker och tio av dem finns på svenska.

Salim Barakat, till hösten 73 år, uppträdde som han brukar klädd i brottarlinne. Med på scenen var även Jonathan Morén, som översatt sju av Barakats böcker.

– Jag är lycklig över att ha honom i mitt liv, sade Salim Barakat om sin översättare.

Annons:

Sedan läste han ett avsnitt ur boken Stegar av sand, (Bokförlaget Tranan, 2020). Han läste på arabiska, och Jonathan Morén läste sedan samma stycke på svenska.

– Om man ska sprida ut folk som gödsel på åkrarna och få myternas frön att växa upp till glänsande ax. Det finns nånting som vi måste rätta till, så att allting passar när ett folk ska välja en dröm, eller dröm välja ett folk, ett slumpartat val, som förtrollar med sin vrede.

Varifrån får du din inspiration? Magiska svampar?

Texten handlade om en ung man som samtalade med en varg i tunnelbanan i Rinkeby. Inte för inte kallas Barakat för en författare som skriver magisk realism. Texten var vacker, men inte helt lätt att begripa. En av åhörarna frågade:
– Varifrån får du din inspiration? Magiska svampar?

Salim Barakat svarade leende:
– Mina spöken finns hos mig hela tiden. Jag är många personer på samma gång.

När det var två minuter kvar av författarsamtalet då avslutade författaren själv:
– Två minuter av tystnad är det bästa man kan erbjuda.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Bild: Ablaj Mbye
Print Friendly, PDF & Email