Abdi Aziz Omar

Tidigt på lördag förmiddag ställde ett stort antal föreningar upp sina bord och skyltmaterial i sporthallen i Rinkeby. Det var både lokala föreningar, organisationer, Stockholmsbaserade föreningar och några med rikstäckande verksamhet.

Arrangören och initiativtagaren Abdi Aziz Omar förklarade att syftet med dagen är att deltagare, både utställare och privatpersoner, ska nätverka och få kunskap om respektive verksamhet. Många politiker verkar ha insett att mässans deltagare är viktiga och presenterade sig och sina partiers ståndpunkter för föreningslivet.

Järvas stadsdelsdirektör Victoria Callenmark fungerade som presentatör och en av de hon bjöd fram till scenen var Anders Österberg, Stockholms biträdande finansborgarråd.  Han berättade om några år som kan uppmärksammas:

Annons:

– För 50 år sedan invigdes Husby och Akalla som bostadsområde. Samma år tillträdde vår kung tronen. Stockholms Stadshus fyller 100 år och inom kort är det stort firande i stadshuset med bland annat visningar och en regatta.

Anders Österberg berättade att det är 500 år sedan Sverige blev en nation och för 700 år sedan skrevs det första brevet man hittat. Brevet hittades i Akalla, som då kallades området för Åkarlarnas by.

Därefter följde en presentation av deltagande föreningar och organisationer. Många hade varit med vid förra mässan och hade positiva erfarenheter efter den.

Efter lunch fanns möjlighet att besöka utställarnas bord. Vid Kista folkhögsskolas bord kunde man få information om kurser som startar i höst och man kunde till och med göra ansökan direkt på plats.

Många nya kontakter knöts under dagen

En förening som var med på förra årets mässa var Sensus där bland annat Antidiskrimineringsbyrån finns.

– Vi är ett studieförbund och har fått bra respons efter förra mässan. Vi har till exempel hjälpt till att utbilda cirkelledare. Ofta får vi frågan från föreningar var de kan ha sina aktiviteter, där har vi lite tips på lokaler som vi kan hjälpa dem med, sade Ingrid Burström som är verksamhetsutvecklare.

-Många kände inte till vår verksamhet inom Antidiskrimineringsbyrån. Vi erbjuder rådgivning till de som är utsatta för diskriminering och har blivit kontaktade av några sedan förra mässan, sade Maria som är jurist.

Sparks är en ideell förening som vänder sig till ungdomar. I en app kan de hitta aktiviteter att prova på.
– Vi gör avtal med kommuner och föreningar om att de kan lägga upp aktiviteter som är tillgängliga för ungdomar. Appen är gratis att ladda ner och i den kan ungdomar hitta på nya aktiviteter att prova. Vi vänder oss till de i åldern 10 till 18 år, säger Alexandra Krook som är grundare.

Många nya kontakter knöts under dagen. Deltagarna som var med för andra gången var nöjda och det verkar som att de som är med för första gången också blir nöjda efter föreningsmässan.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email