Nu har det femte och sista tillfället under februari månad ägt rum i den fadekurs, som ordnats i Framtidens hus i Rinkeby. Åtta unga killar deltog denna gång under ledning av barberaren Amir Gohari.

Stämningen var god men till en början ganska spänd när kvällen inleddes i samlingssalen på Framtidens hus. Ett gäng grabbar från 16 år och uppåt hade samlats för att ta del av kursen i att lära sig klippa fadefrisyrer med hjälp av maskin och sax.

Barberaren, tillika civilingenjören, Amir Gohari instruerade med hjälp av bilder olika steg i klipprocessen. Sedan fick två ”testkaniner” sätta sig i stolarna framför de stora speglarna för att bli omhändertagna av deltagarna uppdelade på två grupper.

Annons:

Var inte rädda för att göra misstag, men jiddra inte

Amir Gohari instruerar deltagarna.

Efter att ha lystrat till instruktören skulle de få turas om att klippa.
– Var inte rädda för att göra misstag, men jiddra inte! säger Amir Gohari till de otåliga grabbarna.

Han förklarade att de vill att den de klipper ska bli nöjda, så att den kommer tillbaka och betalar som kund.
– Fråga först hur kunden vill ha det, kamma sedan ut håret och sedan kan ni börja med ”guidelines”. Efter det kan ni göra justeringar, säger han.

Så att jag kan klippa mig själv och slippa betala

Anas Abdirahman gör en fade på Mohamed Amin.

Några av grabbarna, som ska turas om att göra fade är från Rinkeby och deltar för första gången. De verkar känna varann sedan tidigare och heter Sakariya Abshir (18), Anas Abdirahman (16) och Muad Qasim (18).

Varför vill du lära dig att fade:a, Anas?
– Så att jag kan klippa mig själv i framtiden, så att jag slipper betala, säger han.

Det är roligt med olika stilar, tycker jag

Mahyar Hassani, 17.

Mahyar Hassani bor i Kista och verkar inställd på att fortsätta med klippandet i någon form. Han deltar för fjärde eller femte gången och får vid detta tillfälle hjälpa till med att ordna en fade på Meysam Mirzai tillsammans med två andra killar.

Varför vill du lära dig att fade:a, Mahyar?
– Jag har lärt mig många olika tekniker, men ville lära mig mer. Jag vill jobba med det sedan, för jag behöver det.
Vad är det du gillar med det?
– Det är roligt med olika stilar, tycker jag.

När Mahyar tar paus från sin ”klient” för att ge plats åt någon av medkreatörerna frågar han personalen om han får välja musik att spela i bakgrunden via bluetoothhögtalaren. Det får han.

Även tjejer har visat intresse

Sakariya Hirsi, som tagit initaitiv till kursen, berättar att tanken med det hela är att ge unga verktyg för att klippa på sin fritid och kanske som ett sätt att inleda sin arbetskarriär. Instruktören Amir Gohari valdes för att han själv har gjort en liknande resa. Han startade nämligen det egna företaget Salong basement som sidosyssla under sina högskolestudier till civilingenjör.
– Han matchade målgruppen bra, säger Sakariya Hirsi och berättar att de tillfällen som kursen hållits har innehållit genomgång av olika tekniker, hygien, och sådant som gör att det ska vara kul och värt att komma tillbaka – även för de som varit med tidigare.

Första tillfället kom 11 personer och kursen verkar som helhet ha varit omtyckt.
– Även tjejer har visat intresse, säger han och berättar att förhoppningen är att utveckla konceptet vidare för att implementeras även i Husby.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email