leende man med glasögon i halvfigur

Sakariya Hirsi, medgrundare av Kollektiv Sorg, utses till Årets påverkare av Fryshuset.
– Det är för mig och för alla andra som varit med på denna resa, säger han om priset.

Tenstapoeten Sakariya Hirsi, som numera bor i Malmö, får Anders Carlbergs Minnespris i kategorin Årets Påverkare. Priset delas ut av Fryshuset, som Anders Carlberg grundade.

Sakariya Hirsi får priset för ”sitt arbete att lyfta fram hur hela samhället påverkas av gatuvåldet, dels genom sina egna berättelser och dels som medgrundare av projektet Kollektiv Sorg”, som det låter i juryns motivering.

I intervjun med Fryshuset berättar han om Kollektiv Sorgs väg från Amnesty-kampanj till nationell arbetsgrupp och konstutställning, och dess riktning i framtiden.

Öka möjligheten till att få vara privatpersoner ibland

Förhoppningen är att organisationen ska täcka ännu fler städer, och bli mer hållbar för de som engagerar sig.

– Det arbete vi gör är ideellt och vi ska arbeta med att hitta ett system där vi dels kan hjälpa varandra och arbeta med frågorna som berör gatuvåld, men där vi även har en större möjlighet att avlasta varandra så att vi kan öka möjligheten till att få vara privatpersoner ibland och utöva fritidsaktiviteter, studier eller annat som vi behöver för att kunna driva detta arbete framåt, säger Sakariya Hirsi till Fryshuset.

Mitt mål är att Kollektiv Sorg inte ska behövas

Mer långsiktigt strävar han efter ett samhälle där Kollektiv Sorg förlorat sitt syfte.
– Drivkraften är förändring och mitt mål är att Kollektiv sorg inte ska behövas, att våldet ska upphöra och att vi ska få sörja och bearbeta traumat.

Anders Carlbergs Minnespris delas ut i fler kategorier. Antje Jackelén, som tills alldeles nyligen var Sveriges ärkebiskop, får hederspriset för livsgärning. Årets revanschist är Fatemeh Khavari, aktivist och författare. Hani Bilal får priset i kategorin Ung förebild, och ett stipendium på 15 000 kr.

Bild: Abdulmejid Denkeli

Print Friendly, PDF & Email