tre kvinnor, varav en i hijab och en i träningskläder, står bredvid varandra

Friskis & Svettis Kista läggs ner nästa år. Volontärer på anläggningen är besvikna över beslutet.
– Vi är inte bara ett gym, vi motverkar kriminalitet, segregation, saker som politiker inte ens tänkt på eller försöker göra, sade Fatima Al-Saadi.

I slutet av oktober kom beskedet att Friskis & Svettis Kista stänger den 31 maj, efter 19 års verksamhet. ”Anläggningen kan inte bära sina kostnader”, skriver F&S Stockholm på sin hemsida. Som bakgrund lyfter man fram lokalens läge. Anläggningen på Knarrarnäsgatan 3 ligger mitt i ett kontorsområde, och kontorskunderna försvann under pandemin.

Nedläggningsbeslutet har volontärerna Tava Barivan, Fatima Al-Saadi och Linn Hägglund tagit hårt. De berättar om en anläggning full av gemenskap som de inte vill förlora.

Annons:

Gemenskap som inte kan hittas någon annanstans

Fatima Al-Saadi bor i Rinkeby. Hon började som medlem och blev sedan träningsinspiratör.
– Det hade inte blivit så om jag inte gått just till Kista. Jag har testat Friskis på andra ställen och inget är som Kista. Vi har en speciell vibe och gemenskap som inte kan hittas någon annanstans.

Linn Hägglund är ledare på Friskis & Svettis Kista och delar Fatima Al-Saadis erfarenhet.
– Jag hade aldrig trott att jag skulle utbilda mig till ledare, men det är vad de på anläggningen fått mig att göra.

Bättre än en ungdomsgård

Tava Barivan är liksom Fatima träningsinspiratör. Alla tre berättar om betydelsefulla möten de haft på anläggningen med tonåringar, nyanlända och andra ur personalen.

– Det här är bättre än en ungdomsgård, här får man bättre psykisk hälsa och allmän hälsa. Man får sitta och prata med dem i receptionen som är här för att hjälpa oss, inte bara med träningen utan med att lyckas i livet, för de vet att de blivit placerade i ett område där de får chans att hjälpa, sade Tava Barivan.

Hon och de andra medarbetarna menar att anläggningen är unik på grund av sitt läge i Kista.
– Friskis & Svettis Kista är det enda stället där du kommer se en 17-årig Ahmed från Tensta ha en genuin och djup konversation med en Ann-Marie från Sundbyberg, sade Tava Barivan.

Frustration över att Friskis inte kunnat utröna fler möjligheter

Samtidigt är läget ett skäl till att anläggningen gått back, enligt Linn Hägglund.
– Vi är i ett område där man i en barnfamilj får turas om med att utöva en idrott. Säg att man vill spela fotboll men har fyra bröder, då får man spela ett år var, för det finns inte pengar. Jag känner frustration över att Friskis inte kunnat utröna fler möjligheter till att behålla anläggningen. För den gör ändå gott, kanske inte för supermånga, men den är så viktig för de som är här, sade hon.

Alla tre är frustrerade över att de fick reda på beslutet när det sades vara för sent för att stoppa. De är fulla av idéer för att rädda anläggningen – att hitta en annan lokal? Sponsorer? Hade man kunnat jobba mer med marknadsföring?

– De har ju pratat om att vår placering inte är så bra. Vi ligger i ett kontorsområde, och efter pandemin jobbar många hemma. Men vi hade kunnat byta lokal, precis som Nordic Wellness gjorde. Nu är de inne i gallerian med avsevärt mycket fler medlemmar, de behöver knappt marknadsföra sig, det räcker med att de existerar där. Vi hade kunnat göra något sådant, när resurserna väl fanns i Friskisföreningen. Men nu säger de att det är för sent, sade Fatima Al-Saadi.

De tar en familj och splittrar den till olika länder

Erbjudandet att börja jobba på någon annan anläggning i närheten, som Sundbyberg eller Solna, tröstar inte gruppen.
– Det är en throwback för mig som invandrare. De tar en familj och splittrar den till olika länder, och säger ”då lyckas ni sprida ut er energi”. Men de har släckt allting. Vad finns kvar att sprida? sade Tava Barivan.

Samtidigt finns en gnista hopp kvar.
– Enligt mig har vi inte stängt än. Det finns tid och hopp, om vi kan hitta ett mirakel. Om vi bara når ut till rätt person kan det göra skillnad, någon som kan och vill hjälpa. Det är inte gymmet eller anläggningen man hjälper, utan människorna i anläggningen. Vi som jobbar här är inte här för vår skull, utan för de som inte hittat hit än, de som behöver den hjälpen och kan få den, sade Tava Barivan.

Friskis & Svettis Stockholm bemöter volontärernas kritik.

Varför byter anläggningen inte lokal?

– Att etablera en träningsanläggning kräver en stor hyresgästanpassning av lokaler, med våtutrymmen, ventilation, kyla, lås/larm med mera. Det är en stor kostnad. F&S Stockholm kämpar fortfarande med de ekonomiska effekterna efter pandemin och har inte möjlighet att bära den investeringen i dagsläget. Med inflation och lågkonjunktur i antågande är det svårt att göra prognoser för framtiden varför vi behöver avvakta med nyetableringar.

Varför varnade man inte om nedstängningen innan det var för sent?

– I vår verksamhet är vi transparenta med information så långt som möjligt. Varje kvartal får våra platschefer en resultatrapport som de kan dela med sina team. Att Kista gått dåligt i många år och att hyresavtalet löper ut sommaren 2023 är också väl känt. Samtidigt kan vi inte kommunicera ett beslut innan det är fattat av styrelsen och förhandlat med fackklubben.

Stolta över den sociala funktion F&S i Kista spelat

F&S bärs av idén om lättillgänglig träning för alla. Hur förenas det med nedstängningen av F&S Kista – en anläggning som visserligen inte varit ekonomisk lönsam, men enligt medarbetarna socialt lönsam, i egenskap av den enda F&S i ett utsatt område i Stockholm?

– Vi vill absolut erbjuda lättillgänglig träning för alla och är stolta över den sociala funktion F&S i Kista spelat. Tidigare har föreningens övriga anläggningar kunnat bära Kistas förluster. Pandemin har förändrat vår ekonomiska situation och det är inte längre möjligt. Vi finns dessutom i Solna Centrum som ligger 8 minuter resväg från Kista med tunnelbanan. I januari öppnar F&S Järfälla i Barkarby Bas. F&S Sollentuna finns i Stinsen. Det saknas alltså inte alternativ i området.

De betonar att föreningen helst hade velat ha anläggningen i Kista kvar.
– Ingen vill det här, alla är ledsna. Det är klart att vi vill finnas i Kista, men just nu har vi inte pengarna för att etablera en ny anläggning. Vi hoppas på att vi får det så småningom.

Maria Bodin

Print Friendly, PDF & Email