kvinna med rakat huvud ler. framför sig har hon bröd och pålägg

Torsdagar på Rinkeby Folkets Hus har Amandah Melin samtalskvällar under namnet Byn Tugg.
– Vi ses och pratar ihop. Alla får vara huvudpersoner.

Amandah Melin förbereder fika för kvällens Byn Tugg. Det är den tredje gången, och temat för diskussionen är ”Hur mår vi bättre i höst?”
– Vi delar med oss av strategier för hur vi klarar oss genom allt som händer den här hösten: politiken, vädret, inflationen, säger Amandah Melin.

Den första Byn Tugg hade tema Rinkeby, den andra hade tema Fred. Ämnena kan vara allt möjligt, högt och lågt.
– Det här är ett forum för alla åldrar. Mycket i området riktar sig till föräldrar och barn, och när man fyllt 18 finns det inga insatser, säger Amandah Melin.

Saknades någonting i Rinkeby

Hon startade Byn Tugg för att hon upplevde att det saknades någonting bland arrangemangen i Rinkeby. Dels kände hon att det mesta riktade sig till specifika åldersgrupper, dels såg hon många arrangemang i form av panelsamtal och föreläsningar.

Byn Tugg ska i stället vara en mötesplats för människor i alla åldrar som vill prata tillsammans, ingen enkelriktad föreläsning.
– Som vuxen har jag saknat liksom… vart tog fritids vägen? Vart tog mötesplatsen vägen? säger Amandah Melin.

Hon bor i Rinkeby och arbetar som psykolog. Är det på grund av hennes jobb som hon tycker om att prata?
– Jo, kanske. Och så har jag ADHD, därifrån kommer pratet också! Men ja, jag tycker om att prata och möta nytt folk.

Som vuxen fastnar man lätt i artighetsprat

Har du deltagit i något liknande, som inspirerat dig till Byn Tugg?
–  En kompis hade ett filosofikafé med sin förening, jag gick dit och tyckte det var kul. Det var en arena för att träffa människor som man inte skulle träffa annars, och få prata om något annat än sitt jobb. Som vuxen fastnar man lätt i artighetsprat, tills man inser vad man har gemensamt.

Ett kravlöst forum för samtal är särskilt viktigt nu, i tider av ekonomisk och politisk oro, tror Amandah Melin. Tanken är att man på Byn Tugg får dela med sig och känna igen sig i varandras berättelser, tänka på något annat än det svåra, men också förenas och organisera sig.

– Många är ensamma, det hör jag om i mitt jobb. Ändå finns det en otrolig gemenskap just i Rinkeby, det är annorlunda än andra platser där jag bott. Alingsås, där jag är uppvuxen, är bara en rolig stad om man gillar fotboll. I Solna där jag bott går folk bara hem efter jobbet.

Maria Bodin

Byn Tugg hålls varje torsdag kl 18-20, på bottenplan i Rinkeby Folkets Hus.

whiteboard med stor text i mitten: "Hur mår vi bättre i höst?" runtomkring står förslag som "moskén", "kram", "solljus", "gråta", "ringa kompis".
Resultatet av gårdagskvällens Byn Tugg: en fullklottrad whiteboard med förslag för att må bättre.
Print Friendly, PDF & Email