En stor grupp unga barn och står med ryf´ggen i kameran i slalombacken.

Rinkeby Runs och SK Uniteds samarbete i Hammarbybacken har under vintern vuxit vecka för vecka. Men nu är sportlovet över för den här gången.

Det började i januari med tre tränare och fem nybörjare. Säsongen slutade i lördags med tjugosex nybörjare och tio tränare, varav sju från Järva. De flesta av deltagarna hade också lärt sig åka skridskor i Pilparken, och längdskidor på Spånga IP.

Vilken tur att Theo såg skridsko-diskot i Pilparken. När han åkte skridskor bestämde han sig för att springa med Rinkeby Run dagen därpå. Den söndagen sprang han sju kilometer och var så stolt.

Annons:

Nu har Theo och kompisarna blivit jätteduktiga på slalom också

Då fick han en broschyr om sportlovslägren, och så anmäldes han dit. Den måndagen gick han till Spånga IP. Theo åkte skridskor och lärde sig åka längdskidor. Nästa dag mötte han Ali och Lina i Tensta och åkte med till Hammarbybacken. Nu har Theo och kompisarna blivit jätteduktiga på slalom också. De åker hela backen utan problem.


– Det här är verkligen jättekul. Fantastiskt! Jag är så glad att vi fick pröva det här. Det är kul också att killarna redan kände en av tränarna, eftersom de tränar Capoeira med henne, säger Raquel Martinez, som sitter vid korvgrillen i backen tillsammans med Patricia Cadillo, båda två är från Tensta.

Rinkeby Runs ambition är att barn och ungdomar ska lära sig sporta utomhus


Rinkeby Run började samarbeta med slalomklubben SK United 2018. Då hade klubbarna ett ”MultiVinterSportlov” tillsammans. Det innehöll längdskidor, skridsko, klättervägg, basket och slalom. Efteråt var det slalom som deltagarna pratade mest om. Inomhus-sporter passar heller inte Rinkeby Runs ambition att barn och ungdomar ska lära sig sporta utomhus mer. Därför ströks de sporterna till årets sportlov.

I stället bjöds alla deltagare på halal-korv på Spånga IP och våfflor i Hammarbybacken. Att ställa skidorna utanför stugan och gå in och ta en våffla eller en varm choklad är inte något att underskatta. Troligen är det en del av varför svenskar älskar vintersport så mycket. Det blev möjligt tack vare de pengar som idrottsminister Jakob Forssmed har anslagit för idrott i idrottssvaga områden.

– Dessa dagar har varit väldigt roliga. Det har varit så kul att se alla barn göra framsteg, säger Emmie Sandahl, tränare i SK United.

Mårten Westberg, Rinkeby Run

Print Friendly, PDF & Email