Victoriahem skylt
Victoriahem Hembla

Med anledning av att flera av Victoriahems hyresgäster fått mycket högre hyreshöjning än de 5,18 procent, som sades vara resultatet av årets förhandlingar, ger regionchefen Daniel S. Mattsson följande förklaring:

”Det stämmer att hyrorna höjs med 5,18% från 1 februari efter de årliga förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Den nya hyran har redan aviserats. En del av summan på hyresavin kommer att vara retroaktiv hyra för februari som fördelas ut jämt på mars, april och maj.

Skälet till att höjningar blir högre för vissa har att göra med att vi tidigare haft ett antal totalrenoverade lägenheter med vad som kallas egensatta hyror, det vill säga hyror som ej är förhandlade med Hyresgästföreningen. Dessa har därför inte haft årliga höjningar sedan hyresavtalet tecknades, i vissa fall flera år. Under dessa år har vi haft inflation med både allmänna kostnadsökningar och löneökningar medan dessa hyror stått helt stilla. 

Annons:

Vi och Hyresgästföreningen har kommit överens om vilken hyresnivå som ska gälla

För dessa lägenheter har vi nu tillsammans med Hyresgästföreningen kommit överens om vilken hyresnivå som ska gälla utifrån vår renoveringsstandard. Denna bruksvärdering gjordes 2022 och resulterade i en ny så kallad normhyra efter besök av respektive fastighet. 

Totalrenoverade lägenheter har sedan inventerats för att bedöma om enskilda hyresgästerna eventuellt har lägre standard som att exempelvis tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, mikro, parkettgolv eller andra typer av standardhöjande delar av lägenheten saknas och ger rätt till avdrag på hyran. 

Utifrån den nya förhandlade normhyran i de totalrenoverade lägenheterna har hyran sedan räknats upp med 4,75% (i enlighet med 2023 års årliga höjning) och 5,18% för årets höjning. 

Vi har gått ut med information om detta under 2022 i samband med att överenskommelse nåddes, i samband med årliga förhandlingar 2023 och 2024 samt i samband med inventeringarna som gjorts. 

Vi kommer att trappa upp hyran om den totala höjningen för året överstiger 10 000 kr eller ca. 835 kr/mån. Då får man som hyresgäst 50 procent rabatt på höjningen under år 1, 30 procent rabatt under år 2 och 20 procent rabatt under år 3 och betalar sin nya fulla hyra först år 4. 

Dessa lägenheter ingår numera i årliga förhandlingar, precis som övriga och får framöver endast den höjningen. 

Det är sammanfattningsvis lite olika saker som sammanfaller och som gör att hyrorna ökar mer för vissa hushåll. Alla hyrorna är förhandlade med Hyresgästföreningen och det har varit ett viktigt mål för oss att samtliga hyror i Järva ska förhandlas med Hyresgästföreningen. Det är det mest rättvisa och transparenta sättet att sätta hyror på.”

Print Friendly, PDF & Email