Äldre man som ser rakt in i kameran.

När Mohamed Hagi Farah fick hyresavin från Victoriahem denna månad hade hyran höjts från 9579 till 10720 kronor. En hyreshöjning med 12 procent.
– Vi var beredda på 5 procent, men det blev mer än dubbelt så mycket. Dessutom tillkom en avgift för vatten på 1141 kronor.

Victoriahem har informerat sina hyresgäster om en hyreshöjning på 5,18 procent. Men i brevet från Victoriahem framgår att hur hög hyreshöjningen blir beror på standarden i lägenheten. Trerummaren som Hagi Farah bor i med sin familj betraktas som totalrenoverad.
– De kallar det lyxrenovering, men det är fusk. De målade bara över de gamla elementen. Vi fick ny kyl, frys och spis, det kallar de lyxrenovering.

Hagi Farah har bott i samma kvarter sedan 1998, fastigheterna har bytt ägare flera gånger. 2014 tog D. Carnegie & co över, som sedan bytte namn till Hembla och idag har namnet Victoriahem. Först bodde familjen i en fyrarumslägenhet.
– De struntade i allt underhåll och när lägenheten var helt nedsliten flyttade vi till en nyrenoverad trea. En mindre lägenhet med en hyra som var 54 procent högre.

Annons:

Vi är tillbaka till förra seklets början, när folk inte kunde tvätta sig ordentligt

Nu anses familjens lägenhet var i ett sådant toppskick att hyreshöjningen blir mer än dubbelt så hög än den nivå som utannonserats.
– Det är kriminellt, vi har redan betalat för det de kallar för lyxrenovering. Hur många gånger ska vi behöva göra det?

Avgiften för vattenförbrukningen är något som Victoriahem har infört.
– Det värsta är att vi nu dessutom ska betala extra för vatten varje månad. Vi bor trångt, vad ska vi göra? Ska vi sluta duscha? Hur ska det bli? Vi är tillbaka till förra seklets början, när folk inte kunde tvätta sig ordentligt.

Mohamed Hagi Farah tycker att staden borde öppna badhusen, så att folk kan sköta sin hygien utan att behöva gå hungriga.
– Folk har inte råd med mat numera, kom ihåg att vi bor i ett särskilt utsatt område. Många barnfamiljer lever på existensminimum.

De värsta kriminella är bostadsbolagen som med lagens rätt kan vräka oss

Victoriahems avgift på vattenförbrukningen har godkänts av Hyresgästföreningen, och det upprör Hagi Farah, som tidigare varit aktiv i den lokala hyresgästföreningen i många år.
– Hyresgästföreningen kommer överens med Victoriahem alldeles för lätt. Det är de som ska mobilisera hyresgästerna och slåss för våra rättigheter. De måste säga upp vattenavtalen.

Därför tänker Hagi Farah delta i en protest utanför Hyresgästföreningens huvudkontor kl. 15.00 idag.
– De måste ta strid mot sådana här bostadsbolag. Det är mycket prat om kriminella, men de värsta kriminella är bostadsbolagen som med lagens rätt kan vräka oss och göra oss hemlösa. Hyresgästföreningen är de som ska försvara oss och de gör inte det.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email