Bygget av Järva begravningsplats uppmärksammades på båda sidor av Järvafältet – och ur olika perspektiv – på fredagen.
– Det viktigaste är att Järva har plats för alla, sade en av aktivisterna.

De unga klimataktivisterna i Fridays for Future hade bjudits in till Järva för att demonstrera mot bygget av begravningsplatsen vid Granholmstoppen tillsammans med kampanjen Låt parken leva. 

Sammanlagt deltog omkring 40 personer varav drygt hälften kom från andra delar av stan och från andra länder. Flera av demonstranterna var utbytesstudenter eller besökare som var intresserade av att lära sig mer om hur Fridays for Future jobbar i Sverige.

Bygget av Förbifart Stockholm hade helt gått dem förbi

Eila Erdal och Claudia Kvarnborg som båda bor i Tensta inledde demonstrationen med varsitt tal.

– Låt parken leva vet hur viktigt det är att ha en begravningsplats i Järvaområdet, därför har vi pekat ut en annan plats för den, precis här i närheten, på andra sidan kullen. Vi kallar förslaget för ”fred”. Det finns mycket jag har lärt mig av min uppväxt i Tensta, och det viktigaste är att Järva har plats för alla, sade Eila Erdal.

Claudia Kvarnborg berättar att hon nyligen engagerat sig i Fridays for Future för att bli mer aktiv i klimatfrågan. 

Är kampanjen mot begravningsplatsen en klimatfråga?

– Ja, i och med att det i grunden är en soptipp som de vill bygga den på. Det finns gifter i jorden som kan komma ut och förorena vattendragen och de har stor miljöpåverkan. Dessutom har de fällt en massa träd.

Men varken Claudia Kvarnborg eller de mer erfarna klimataktivisterna i Fridays for Future som Nyhetsbyrån Järva pratade med kunde svara på frågan om vilket annat byggprojekt som pågår några hundra meter väster om Granholmstoppen och Järva Discgolfpark. Det verkade som om bygget av den stora motorvägen Förbifart Stockholm, som kommer upp till ytan precis vid Hjulstarondellen, helt hade gått dem förbi. 

De pratar om träd och discgolf, vi pratar om människor

Samtidigt som demonstrationen pågick i Järvafältets södra del samlades en liten grupp järvabor med andra åsikter på andra sidan fältet i Kista och delade ut flygblad. Mohamed Hagi Farah var en av dem som kampanjade för Järva begravningsplats på fredagen.

– Begravningsplatsen har beslutats i en demokratisk process. Aktivisterna har ingen rätt att stoppa det. De kan överklaga i olika instanser, som de har gjort och det respekterar vi. Men de respekterar inte oss när de river ner stängsel och försenar bygget.

Mohamed Hagi Farah har väntat länge på en begravningsplats i Järva. Enligt honom ska den påstått förgiftade marken inte utgöra något hinder för anläggningen.

– Det har gjorts en miljöanalys och det var inga problem. Vi är tusentals människor som har väntat i 20 år, sedan 2002, på att det här ska börja byggas. Under tiden splittras familjer – en hamnar i Tyresö och någon annan i Råcksta, när de begravs. De pratar om träd och discgolf, vi pratar om människor. 

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email