Fröruset som är Sveriges största fröbyte gick av stapeln i Folkets Husby på lördagen.
– Här kan man hitta många olika sorter, även grödor från andra länder, till exempel Gandana som är en växt från Afghanistan, säger Katja Jassey från Stockholms Koloniträdgårdar.
Nätverket Peppar och Pumpa arrangerade Fröruset tillsammans med Stockholms koloniträdgårdar.
På förmiddagen kunde den som ville lämna in sina överflödiga fröer för byte. Intresset var stort bland besökarna, många hade kommit hit både för att bidra med sina egna och för att hitta nya sorter.
– Jag har lämnat in fröer från min kolonilott, bland annat persilja, broccoli, några olika arabiska grönsaker och så några sticklingar, säger Fahyma Alnablsi, som är en hängiven odlare.
–Det är roligt att komma hit, man kan lära sig mycket nytt av varandra och hitta fröer till nya växter att så på kolonin, säger hon.
– Det är viktigt att odla fröer, att lära sig att korsa olika sorter och se till att bevara våra kulturarvssorter, säger Katja Jassey. Hon berättar om Föreningen Sesam, en ideell förening som verkar för att bevara den mångfald som finns hos trädgårdens och åkerns växter. De är här idag för att berätta om bondbönans mångfald och lära ut hur man undviker korsningar.
– Här i Järva finns många kolonilotter, och järvaborna har ett stort intresse för odling. Många odlar grödor från sina hemländer, som till exempel kenyansk bladkål och iransk basilika, säger hon.
På ett bord stå plastlådor med olika typer av jord uppradade. På skyltar kan man läsa till exempel Maskmylla, Bokashijord och Lövmull och en förklaring på hur man får fram de olika sorterna. Där finns också exempel på växtnäring som Träflis och Biokol. På ett annat ligger stora knippen av vass, så att den som vill kan få tillverka sitt eget insektshotell.
Annie Furu från Akalla har kommit hit med rabarberfrön och prästkragefrön från sin trädgård.
– Jag ville komma hit och bidra med det jag hade över, säger hon.
På ett bord står krukor med täta, buskiga chiliplantor. Michael Ekengren från Alien Chili, tipsar om att ha en extra lampa för att chiliplantan ska växa sig buskiga, och inte bara dra iväg på höjden. Han odlar många chilisorter med olika styrka.
– Jag är kock från början, och mitt matlagningsintresse har gjort att jag börjat förädla chilin jag odlar till annat, till exempel chilimarmelad och fermenterad chili som används i matlagning, säger han.
Annika Skarf