I helgen anordnade Svensk-eritreanska muslimer i Stockholm sitt traditionella eidfirande och denna gång hade minst 300 personer samlats på Tensta träff.
– Man känner sig glad när man firar tillsammans, sade volontären Abdurazaq Abdelbori.

Tillställningen, som var en riktig familjefest med matservering, stand-up komedi, ballonger och god gemenskap, varade i flera timmar.

Längs med bufféborden stod volontärer i gula västar från Samfundet för svensk-eritreanska muslimer, en paraplyorganisation som även den har sitt säte lokalt. Enligt uppgift på plats fanns tillresta från andra muslimska föreningar runtom i landet. I ett anslutande rum hölls eftermiddagsbön efter måltiden.

Annons:
profilbild på två män som skakar hand med festligheter i bakgrunden
Jamal Ali hälsar på Hussein som varit medlem i Jalia sedan början av 90-talet.

Jamal Ali, ordförande sedan fyra år i föreningen som anordnar, berättade om arrangemanget.
– Vi som anordnar är Svensk-eritreanska muslimer i Stockholm, en förening som funnits i Tensta sedan 1987. Här går vi även under namnet Jalia.

Eidfirandet betyder mycket för dem, inte ”bara” att bryta fastan.
– Här träffar man familj, vänner och umgås. För oss är det ett tillfälle att ses, både vuxna och barn. Vi brukar ha olika aktiviteter, beroende på vädret – som hoppborg ute – och så äter vi mat tillsammans.

Det var inte första gången som de firade i Tensta träff och enligt Jamal Ali hade minst 300 personer kommit på lördagseftermiddagen.
– Vi har firat i olika samlingslokaler, bland annat här, men som ni kanske hört om inte bara för oss, så börjar samlingslokalerna att bli för små.

Dagen till ära hade de även bjudit in stand up-komikerna Ahmed Berhan (aktuell med SVT-programmet IFS) och västerortsbaserade Nebil Idris som hemliga gäster.
– Det brukar vara unga här och de här två är omtyckta. De har även sitt ursprung i Eritrea.

man med keps och blå skjorta ler mot kameran framför festligheter
Abdurazaq Abdelbori.

En av de som hjälpte till med olika aktiviteter under lördagen var Abdurazaq Abdelbori från Hallonbergen.
– Det är olika barnaktiviteter, godis och program. Även vuxna gillar att fira, man känner sig glad när man firar tillsammans, sade han.

Jalia, som Svensk-eritreanska muslimer i Stockholm kallas, betyder enligt dem gemenskap.

David Johansson